Dostupni linkovi

Ponovo istraga smrti aktiviste Samoopredeljenja Deharija


Sa sahrane Astrita Deharija 2016. godine
Sa sahrane Astrita Deharija 2016. godine

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu ponovo će istražiti slučaj smrti aktiviste Pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija iz 2016. godine, a nakon što je dobilo izveštaj ekspertize Instituta za sudsku medicinu u Lozani (Švajcarska).

Dehari je preminuo u zatvoru u Prizrenu novembra 2016, a autopsijom je utvrđeno da se radilo o samoubistvu gušenjem. Pokret Samoopredeljenje je ovaj nalaz tada ocenio nekredibilnim, a za smrt Deharija optužio državu.

"Onako kako je rečeno i u našoj ekspertizi, imamo sumnje u vezi sa okolnostima smrti Astrita Deharija. Zapravo, hipoteza o samoubistvu sredstvima koja su propisali forenzički lekari malo je istinita i intervencija treće osobe u fatalnom procesu treba se uzeti u obzir", navodi se u zaključima ekspertize Instituta iz Švajcarske, koje je danas objavilo Tužilaštvo u Prizrenu.

"Ocenjujemo da je jedna nova istraga potrebna kako bi se rasvetlile okolnosti smrti Astrita Deharija", dodaje se u izveštaju ekspertize na 58 stranica, koji je Tužilaštvo dobilo danas.

Zaključci Instituta iz Švajcarske
Zaključci Instituta iz Švajcarske

Tužilaštvo je navelo da će saslušati stručnjake Instituta koji je radio ekspertizu, ali i Instituta za sudsku medicinu na Kosovu, te, ukoliko bude bilo potrebno, zatražiti 'superekspertizu' van Kosova, u saradnji sa međunarodnim partnerima, kako bi se razjasnile okolnosti smrti.

Državni tužilac je poručio porodici Dehari i javnosti da će sprovesti profesionalnu istragu, do rasvetljavanja ovog slučaja, za koji nezavisni stručnjaci porodice Dehari, koji su prisustvovali obdukciji, odavno tvrde da je u pitanju ubistvo.

Izveštaj ekspertize danas je predat porodici i advokatu Tomu Gašiju. Astritov otac Avni Dehari rekao je kako je na osnovu zaključaka Instituta jasno da se "radi o ubistvu njegovog sina".

"Ja, kao roditelj, očekujem sada od pravosudnih organa da pokrenu istragu i da se traži odgovornost za sve one koji su učestvovali u Astritovo ubistvo", izjavio je Avni Dehari, nakon preuzimanja ekspertize danas.

"Izveštaj potvrđuje da je Astrit Dehari ubijen, a obaveza Tužilaštva je da otvori istragu i identifikuje krivce za ubistvo Astrita Deharija", kazao je advokat Gaši, dodajući da je "ubijen samo zbog toga što je bio aktivista Samoopredeljenja".

Pokret Samoopredeljenje je takođe danas, nakon objavljivanja ovog izveštaja, saopštio da je "Astrit Dehari ubijen samo zato što je bio aktivista Pokreta Samoopredeljenje", a da su to potvrdili izveštaji sudske medicine Albanije, Velike Britanije, sada i izveštaj iz Lozane, "kao i samo telo Astrita Deharija".

Ovaj pokret zatražio je od Tužilaštva da što pre otpočne nezavisnu istragu.

Dehari se u pritvoru nalazio zbog sumnje za terorizam, u vezi sa napadom na zgradu Skupštine Kosova u avgustu 2016.

U maju 2018. kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri je saopštio na sednici Skupštine Kosova da će Državno tužilaštvo ceo predmet poslati Institutu za sudsku medicinu u Lozani, gde je porodica i tražila da se ekspertiza obavi.

XS
SM
MD
LG