Dostupni linkovi

Hrvatska: Jednodnevni štrajk na fakultetima, nastavljen štrajk u školama


Empty class room in secondary Danish school.
Empty class room in secondary Danish school.

Na hrvatskim fakultetima jutros je počeo jednodnevni štrajk kojim se traži povećanje plata nenastavnom osoblju, predavačima i umetničkim saradnicima, a nastavljen je i višednevni štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Prema podacima Sindikata nauke i visokog obrazovanja, odziv je veoma dobar.

Štrajk na fakultetima usledio je pošto je u ponedeljak propao pokušaj mirenja Vlade i sindikata koji traži povećanje plata delu članova s najnižim platama, radi otklanjanja razlika izmedju radnih mesta u sistemu nauke i obrazovanja, kao i istovrsnih radnih mesta u javnim službama.

Na štrajk solidarnosti pozvano je i naučno-nastavno osoblje, asistenti i saradnici na koje se ne odnose sindikalni zahtevi. Kako je najavljeno, na fakultetima se neće štrajkovati svakodnevno, već jednom sedmično, do ispunjenja zahteva za povećanjem koeficijenata za nenastavno soblje za 6,11 posto, kao i izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta. Nastavljen je i štrajk u osnovnim i srednjim školama, a danas je u prekidu nastava u školama u Osječko-baranjskoj, Bijelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Do štrajka je došlo 10. oktobra pošto je Vlada odbila zahteve sindikata za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

U međuvremenu je premijer Andrej Plenković u Saboru najavio povećanje osnovice u svim državnim i javnim službama za 6,12 odsto u tri etape tokom iduće godine.

Sindikati, međutim, ističu da to ne znači ispunjavanje zahteva zaposlenih u obrazovnom sistemu, jer školski sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima kada je reč o složenosti poslova.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, svakog dana su u štrajku škole u drugim županijama, ali su dosad dva dana istovremeno štrajkovale sve škole u Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković rekao je jutros na sednici Vlade da štrajk "nije dobar" i da "stvara lošu atmosferu kod roditelja". On je dodao da je Vlada otvorena za razgovore.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, koja podržava štrajk prosvetara, izjavila je da se "ovakva situacija ne može više održavati" i da treba nastaviti dijalog.

Ona je rekla da se sa sindikatima mora razgovarati da bi se došlo do kvalitetnog kompromisa.

XS
SM
MD
LG