Dostupni linkovi

Albanska policija saopštila da su spriječili 'teroristički napad'


Vođa Quds snaga, general Qassim Soleimani

Albanska policija saopštila je danas da su tokom prošle godine spriječili napad koji je u ovoj zemlji, navodno, planirala 'teroristička ćelija' koju podržava Teheran protiv oponenata iranskog režima.

Ćelija je dio Quds snaga, elitne jedinice Iranske islamske revolucionarne garde koja je odgovorna za operacije u stranim zemljama, saopštila je policija.

Oni su "između ostalog planirali teroristički napad u martu 2018. godine" na vjerskoj ceremoniji grupe Bektaši, sufijske grupe u Tirani, navodi se dalje u saopštenju.

"Albanske vlasti identifikovale su pojedince i zahvaljujući informacijama osoba koje su se nalazile unutar kriminalne grupe, spriječen je planirani napad u martu 2018. i moguće planiranje napada od strane pripadnika grupe organizovanog kriminala u ime Irana", rekao je Ardi Veliu, generalni direktor policije.

Od 2014. godine oko 3.000 članova Narodne mudžahedinske organizacije (PMOI) piše Reuters, smjestilo se u Albaniji nakon što su napadnuti u Iraku i sada žive u kampu u blizini Drača, glavne albanske luke.

Glasnogovornik je za Reutersa rekao da policija objavljuje javno informacije o pokušaju zavjere, jer je bila potrebna godina da se prikupe dokazi i da će pokušati uhapsiti glavne osumnjičene, koji se nalaze u Austriji i Turskoj. Dvojica su zadržana u martu 2018. ali su pušteni zbog nedostatka dokaza.

U decembru prošle godine, Albanija je protjerala iranskog ambasadora i još jednog diplomatu "zbog štete po nacionalnu sigurnost".

Predvođeni Maryamom Rajavi, iranski disidenti u egzilu smatraju se alternativom iranskom režimu. Rajavi je rekla za Reuters u julu da se zalaže za demokratiju, odvajanje države i religije, privatna ulaganja i Iran bez nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG