Dostupni linkovi

Albanska policija saopštila da su spriječili 'teroristički napad'


Vođa Quds snaga, general Qassim Soleimani
Vođa Quds snaga, general Qassim Soleimani

Albanska policija saopštila je danas da su tokom prošle godine spriječili napad koji je u ovoj zemlji, navodno, planirala 'teroristička ćelija' koju podržava Teheran protiv oponenata iranskog režima.

Ćelija je dio Quds snaga, elitne jedinice Iranske islamske revolucionarne garde koja je odgovorna za operacije u stranim zemljama, saopštila je policija.

Oni su "između ostalog planirali teroristički napad u martu 2018. godine" na vjerskoj ceremoniji grupe Bektaši, sufijske grupe u Tirani, navodi se dalje u saopštenju.

"Albanske vlasti identifikovale su pojedince i zahvaljujući informacijama osoba koje su se nalazile unutar kriminalne grupe, spriječen je planirani napad u martu 2018. i moguće planiranje napada od strane pripadnika grupe organizovanog kriminala u ime Irana", rekao je Ardi Veliu, generalni direktor policije.

Od 2014. godine oko 3.000 članova Narodne mudžahedinske organizacije (PMOI) piše Reuters, smjestilo se u Albaniji nakon što su napadnuti u Iraku i sada žive u kampu u blizini Drača, glavne albanske luke.

Glasnogovornik je za Reutersa rekao da policija objavljuje javno informacije o pokušaju zavjere, jer je bila potrebna godina da se prikupe dokazi i da će pokušati uhapsiti glavne osumnjičene, koji se nalaze u Austriji i Turskoj. Dvojica su zadržana u martu 2018. ali su pušteni zbog nedostatka dokaza.

U decembru prošle godine, Albanija je protjerala iranskog ambasadora i još jednog diplomatu "zbog štete po nacionalnu sigurnost".

Predvođeni Maryamom Rajavi, iranski disidenti u egzilu smatraju se alternativom iranskom režimu. Rajavi je rekla za Reuters u julu da se zalaže za demokratiju, odvajanje države i religije, privatna ulaganja i Iran bez nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG