Dostupni linkovi

EU još uvijek bez odluke o Brexitu


Britanski premijer u britanskom parlamentu
Britanski premijer u britanskom parlamentu

Zvaničnici dvadeset i sedam zemalja članica Evropske unije nisu donijeli odluku o zahtjevu za produženjem roka za izlazak Velike Britanije iz Unije nakon sastanka u srijedu. Ambasadori Unije sastat će se ponovo u petak kako bi raspravljali o ovom pitanju, izjavila su trojica viših diplomata za Reuters.

Diplomate su saopštile da su izaslanici voljni donijeti odluku o produženju roka za izlazak iz Unije, sada zakazanog za 31. oktobar, "pismenom procedurom" kako bi izbjegli održavanje vanrednog sastanka lidera.

Oni su također rekli da će se zemlje članice najvjerovatnije dogovoriti da odgode izlazak Britanije iz Unije za tri mjeseca kao što je to zatražio britanski premijer Boris Johnson.

Međutim, Johnson je u srijedu poručio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kako ne misli da bi se britansko napuštanje Evropske unije trebalo odgoditi iza zakazanog datuma, 31. oktobra, saopćio je Johnsonov portparol.

Johnson je najavio da će realizirati Brexit do kraja mjeseca "po svaku cijenu", ali ga je prinudio parlment da pošalje EU pismo, koje nije potpisao, tražeći tromjesečnu odgodu.

Portparol je saopćio da je u telefonskom razgovoru s Merkel Johnson jasno stavio do znanja da bi se Brexit trebao desiti 31. oktobra i da postoji većina u parlmentu koja podržava njegov sporazum o britanskom napuštanju bloka, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG