Dostupni linkovi

SNSD i DNS: Koaliciona saradnja nesporna


Sastanak čelnika SNSD-a i DNS-a, Banjaluka
Sastanak čelnika SNSD-a i DNS-a, Banjaluka

Najuže rukovodstvo i lideri partija SNSD-a (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i DNS-a (Demokratski narodni savez) održali su sastanak u Banjaluci kako bi riješili probleme koji su se nagomilali u odnosima ove dvije partije u vladajućoj koaliciji u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka da su se obje stranke složile da nema potrebe za produbljivanje problema u koaliciji.

"Imali smo otvoren razgovor i konstatovali smo da saradnja na nivou Republike (RS) nije upitna, ali ni na lokalnom nivou", kazao je Dodik, najavljujući i saradnju ove dvije stranke na lokalnim izborima.

Dodik je istakao da je cilj o svemu postići dogovor koji će biti održiv. Takođe je naglasio da su SNSD, DNS i SP (Socijalistička partija) bili u centru političkih snaga koje su u posljednjih 20 godina sprovodile politike jačanja RS-a.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da su SNSD i DNS na sastanku zauzeli stav da treba jačati i produbljivati odnose stranaka.

"Mnoge stvari smo jedni drugima rekli i uputili prijedloge kako da unaprijedimo život u Republici Srpskoj, parlamentarni rad i rad na nivou Bosne i Hercegovine. Zaključili smo da sve bude sistematizovano i da iduće sedmice održimo sastanak u istom sastavu, te da pred javnost izađemo sa zaključcima", rekao je Pavić.

On je istakao da je sastanak rukovodstava DNS-a i SNSD-a protekao u duhu tolerancije i razumijevanja, te da je razgovor bio konstruktivan s ciljem da se demistifikuju i razriješe nedoumice koje su opterećivale odnos dvije stranke.

Pavić je najavio da će se rukovodstva ove dvije partije sastati i naredne sedmice.

Razgovore su zatražili čelnici DNS-a, nezadovoljni odnosima u vladajućoj koaliciji u RS-u.

Oni su prije dvije sedmice donijeli odluku o zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godina.

XS
SM
MD
LG