Dostupni linkovi

Novinarska nagrada Dušan Bogavac uručena TV N1 i Vuku Cvijiću


Novinari televizije N1 Emina Kovačević i Miodrag Sovilj
Novinari televizije N1 Emina Kovačević i Miodrag Sovilj

Novinarska nagrada "Dušan Bogavac", koja se dodeljuje za etiku i hrabrost u novinarstvu, u Beogradu je uručena redakciji Televizije N1 i novinaru NIN-a Vuku Cvijiću.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić je, obrazlažući odluku žirija, rekao da redakcija TV N1 svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim prilozima već godinama de fakto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije.

"Sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1", rekao je Bodrožić obrazlažući odluku žirija.

On je podsetio na pretnje koje redakcija N1 dobija, ali da ipak ne odustaje da se bavi profesionalno svojim poslom, a što svedoči o etici i hrabrosti tog medija.

'Novinari protiv fantoma'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Bodrožić je naveo da je žiri odlučio Vuku Cvijiću da dodeli nagradu zato što se već dvadeset godina bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji, kako je istakao, potrebna velika hrabrost.

On je naveo da je Cvijić razotkrivao i korupciju u obaveštajnim službama i vrhovima vlasti zbog čega su ga prisluškivali, obili mu auto i ukrali kompjuter.

Branka Bogavac, sestra novinara Dušana Bogavca čije ime nagrada nosi, rekla je su oni koji su je osvojili "poput svetionika u sve mrtvijem medijskom mraku".

Vuk Cvijić je rekao da za njega nagrada predstavlja veliku obavezu i odgovornost s obzirom na značajna novinarska imena koja su tu nagradu dobila prethodnih godina.

On je kazao da nagrada ne pripada samo njemu već i redakciji nedeljnika NIN-a za koji radi. Nagrada dodeljena Televiziji N1 je uručena novinarima Emini Kovačević i Miodragu Sovilju koji su istakli da je to priznanje značajno jer je dokaz da rade u interesu građana. Nagradu su posvetili uredniku TV N1 Peđi Obradoviću koji je prisustvovao ceremoniji.

"Niko ko drži do etike ne radi ovo zbog nagrada nego interesa javnosti", rekao je Sovilj. On je kazao da ih sa jedne strane etiketiraju kao izdajnike, a sa druge imaju apsolutnu podršku svih kolega i najvećeg broja ljudi koje sreću na ulici.

"Ove nagrade su važne da nas vrate na put kada budemo umorni i da znamo da radimo pravi posao i u interesu javnosti", rekao je Sovilj.

Uručenje nagrada je počelo aplauzom za uzbunjivače koji otkrivaju informacije o kršenju propisa, a u svetlu hapšenja Aleksandra Obradovića radnika "Krušika" koji je ukazao na malverzacije u trgovini oružjem.

Ove godine u užem izboru za nagradu "Dušan Bogavac" bili su i Maja Pavlović (Kanal 9), Tamara Grujić (RTS), Gordana Bjeletić ("Južne vesti"), BIRN i redakcija "Čačanskih novina", a žiri je radio u sastavu Tatjana Lazarević (KoSSev), Branko Čečen (CINS), Stevan Dojčinović (KRIK), Željko Bodrožić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija "Dušan Bogavac").

Nagradu, u znak sećanja na Dušana Bogavca i podrške hrabrom i etičkom novinarstvu u Srbiji, od 1991. godine deluje Fondacija "Dušan Bogavac", u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije.

XS
SM
MD
LG