Dostupni linkovi

Vučić na obeležavanju rođendana BIA-e: Pred Srbijom je teško vreme


Obeležavanje 17 godina BIA
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

“Sarađujte sa svima, ali radite samo za svoju Srbiju”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 17 godina od osnivanja Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i 120. godišnjice od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

On je u svečanoj sali u zgradi BIA u Beogradu, pred diplomatskim predstavnicima 60 zemalja sveta, ministrima vlade i predstavnicima crkvenih zajednica, poručio pripadnicima BIA da “imaju samo jednu zemlju za čiji suverenitet i neutralnost moraju da se bore”.

“Pred nama je teška bezbednosna i politička situacija, nije samo reč o Prištini i odnosima u regionu. Međutim, preplitanje interesa stranih, moćnih zemalja i dalje postoji. Sa svima ćemo da sarađujemo, sve ćemo da čujemo ali naša obaveza je da brinemo o sigurnosti naših i branimo interes Srbije”, rekao je Vučić.

Direktorom BIA Bratislav Gašićizjavio da je u proteklom periodu “u Agenciju došao veliki broj mladih, stručnih i požrtvovanih patriota“.

U Srbiji su bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani 1899. godine, Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave, kojim je u okviru Ministarstva unutrašnjih dela formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti".

BIA je formirana 27. jula 2002. godine, u okviru Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, kao posebna organizacija Vlade Srbije. BIA je naslednica nekadašnje Državne bezbednosti (DB).

XS
SM
MD
LG