Dostupni linkovi

BiH: Uhapšen Miladin Trifunović osumnjičen za zločin protiv čovječnosti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sokoca uhapsili su Miladina Trifunovića, rođenog 1956. godine u Han Pijesku, prenijela je agencija Fena.

Uporedo s hapšenjem, na temelju zahtjeva tužiteljstva i naredbe Suda BiH, vrše se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni.

Miladin Trufunović je pod istragom koju vodi Tužiteljstvo BiH i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992. godine.

On je osumnjičen da je u svojstvu zapovjednika Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubojstva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatočenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na crti bojišnice, u zoni vatrenog dejstva što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim ozlijedama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

XS
SM
MD
LG