Dostupni linkovi

Sokolac: Uhapšena jedna osoba osumnjičena za zločin protiv čovječnosti


Komemoracija u Vogošći, juni 2013.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, lišen je slobode Trifunović Miladin (1956.), nekadašnji zapovjednik Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Sokoca, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Trifunović Miladina, rođenog 1956. godine u Han Pijesku.

Na temelju zahtjeva tužiteljstva i naredbe Suda BiH, vrše se i pretresaju objekati koje koristi osumnjičeni.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom koju vodi Tužiteljstvo BiH i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Vogošće i Ilijaša tijekom 1992. godine.

On je osumnjičen da je u svojstvu zapovjednika Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubojstva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatočenih u objektu zvanom "Planjina kuća" u mjestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na crti bojišnice, u zoni vatrenog dejstva što je rezultiralo ubojstvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim ozljedama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju koji će ga ispitati te nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

XS
SM
MD
LG