Dostupni linkovi

U kamionu istočno od Londona pronađeno 39 tijela


Tela 39 osoba nađena u kamionu kod Londona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Tela 39 osoba nađena u kamionu kod Londona

Britanska policija saopštila je da vjeruje da je kamion u kojem su pronađena tijela 39 ljudi stigao u englesku luku Purflit trajektom iz belgijske luke Zebriž, prenosi Rojters.

Iz policije Eseksa ranije je saopšteno da je kamion stigao iz Bugarske, ali je iz bugarskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno da je vozilo u Bugarskoj registrovano 19. juna 2017. godine i da je napustilo zemlju dan kasnije.

Iz Ministarstva ističu da vozilo pripada kompaniji koja je u vlasništvu jedne žene iz Irske. U saopštenju se dodaje da se kamion nije vraćao u Bugarsku nakon 20. juna 2017. godine.

Policija Eseksa saopštila je da su u prikolici pronađena tijela 38 odraslih osoba i jednog tinejdžera.

Tokom dana uhapšen je 25-godišnji državljanin Sjeverne Irske, koji je vozio kamion. On je osumnjičen za ubistvo.

Iz policije ističu da je kamion u Britaniju stigao preko ostrva Anglsi u subotu, 19. oktobra.

Zamjenica šefa policije Pipa Mils izjavila je da je prvi prioritet identifikovanje žrtava, ali da se očekuje da će taj proces dugo potrajati.

Državna kriminalistička agencija saopštila je da je poslala službenike kako bi pomogli u otkrivanju organizovanih kriminalnih grupa koje bi mogle biti povezane sa ubistvima.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da Bugarska nije povezana sa tragedijom i da Sofija sarađuje sa britanskim vlastima na sprovođenju istrage.

On je potvrdio da je kamion registrovan u Bugarskoj 2017. godine, ali je naglasio da vozilo od tada nije ponovo ulazilo u zemlju.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se radi o "nazamislivoj tragediji".

"Znam da će misli i molitve svih članova biti sa onima koji su izgubili živote i sa njihovim porodicama. Redovno primam obavijesti. Vladine agencije će sarađivati sa policijom Eseksa dok utvrđujemo šta se tačno dogodilo", rekao je Džonson.

XS
SM
MD
LG