Dostupni linkovi

Pariz spreman na tehničko odlaganje Brexita


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Francuska ministarka spoljnih poslova Oreli de Monšalen izjavila je da je Pariz voljan da odobri "tehničko" odlaganje Brexita "od nekoliko dana" da bi britanski parlament imao vremena da završi potrebne procedure ali da se protivi odlaganju s ciljem "novih pregovora o sporazumu".

"Na kraju nedelje ćemo videti da li je čisto tehničko odlaganje od par dana opravdano, zbog britanske parlamentarne procedure. Osim takve situacije, odlaganje s ciljem dobijanja na vremenu ili novih pregovora o sporazumu je isključeno", rekla je Monšalen u francuskom Senatu.

Britanski poslanici su juče prihvatili predloženi sporazum u načelu ali su odbili da po hitnom postupku raspravljaju o njemu.

Premijer Boris Džonson je zatim objavio da će suspendovati raspravu o sporazumu dok se od EU ne dobije odgovor na zahtev za odlaganjem datuma Brexita, sada planiranog za 31. oktobar.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da će preporučiti članicama EU da odobre novo tromesečno odlaganje Brexita.

"Mi nećemo promeniti svoj stav. Izgubili smo previše vremena, postigli smo sporazum i on mora neodložno biti sproveden da bi prestala neizvesnost koja kažnjava milione gradjana i firmi", izjavila je Monšalen.

XS
SM
MD
LG