Dostupni linkovi

Tepić: Vučić povezan sa licima sa poternice


Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da javnosti objasni koja je uloga Palestinaca Muhameda Dahlana i Adham Abo Madalala u izvozu oružja iz Srbije u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Navodeći da je Dahlan bivši šef palestinske tajne službe, "lice sa Interpolove poternice koje danas živi u Beogradu", a Madalala "prvi ambasador Palestine u Crnoj Gori i ključni operativac trgovine oružjem iz Srbije", Tepić je tokom konferencije u Skupštini Srbije pokazala fotografije na kojima je Dahlan u društvu aktuelnih predsednika Srbije i Crne Gore, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića.

"Tražim od tužilaštva da se oglasi u ovim opasnim danima za našu nacionalnu bezbednost a od Aleksandra Vučića da kaže kakvi su to poslovi dogovarani na fotografijama", navela je Tepić.

"Godinama se pitamo kako su Saudijska Arabija i UAE postali najbolji partneri Aleksandra Vučića i ko ima korist od ugovora sa Etihadom, Al Dahrom, Beogradom na vodi, poklanjanja 200 hektara najboljeg zemljišta ’Poljoprivrednog kombinata Beograd’ arapskim partnerima kada su ti ugovori štetni za državu. Tek je hapšenje Aleksandra Obradovića skrenulo pažnju i usmerilo sumnju da se u svim tim ugovorima radi o ličnim kombinacijama Aleksandra Vučića, Nebojše Stefanovića i njegovog oca Branka", rekla je Tepić.

Aleksandar Obradović se od 14. oktobra odlukom Višeg suda u Beogradu nalazi u kućnom pritvoru. Prethodno je boravio u Centralnom zatvoru u Beogradu nakon što je 18. septembra uhapšen na svom radnom mestu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne.

Tepić je kao osobu uključenu u izvoz oružja pomenula i Slobodana Tešića, biznismena iz Srbije i vlasnika privatne kompanije za izvoz oružja, označivši ga kao javnosti poznatog „najvećeg balkanskog trgovca oružjem, čoveka kome je nedavno zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države (SAD), a za koga nije nepoznato da je sponzor Srpske napredne stranke (SNS) i da je njegova ćerka bila na listi SNS-a".

Slobodan Tešić nalazi se na crnoj listi Ministarstva finansija SAD od decembra 2017. godine zbog korupcije i kršenja ljudskih prava.

"Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, bio je skoro deceniju na listi Ujedinjenih nacija - osoba kojima je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija Ujedinjenih nacija u vezi sa izvozom oružja u Liberiju", navedeno je tada na sajtu američkog Ministarstva finansija.

U dokumentu se navodi da je Tešić kako bi osigurao ugovore o naoružanju, službenicima različitih država direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć.

Muhamed Dahlan je kontroverzni biznismen poreklom iz Palestine i nekadašnji visoki zvaničnik političke partije Fatah. U egzilu je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se dovodi u blisku vezu sa vladajućom porodicom Abu Dabija i prestolonaslednikom šeikom Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Dahlan ima državljanstvo Srbije i Crne Gore. Prema dostupnim podacima na sajtu međunarodne policijske organizacije Interpol, Dahlanovo ime ne nalazi se na javno dostupnim crvenim poternicama Interpola. Međutim, kako se navodi na sajtu Interpola, većina crvenih poternica dostupna je samo organima reda.

XS
SM
MD
LG