Dostupni linkovi

Otkriven trojac hrvatskih krijumčara migranata


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U međunarodnoj EUROPOL-ovoj akciji 'Mordana' razotkrivena je zločinačka organizacija koja je u 11 navrata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku nezakonito prebacila 87 osoba, za što su primili najmanje 50.000 kuna (oko 6,700 eura) saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

U višemjesečnoj akciji, u kojoj su sudjelovali istarski policajci, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminalitet, Uskok, koperski policajci i Granična policija BiH, obuvaćeno je više hrvatskih, slovenskih, srpskih i bosanskohercegovačkih državljana koji su s područja BiH u Hrvatsku i dalje preko Slovenije u druge zemlje članice Europske unije nezakonito prebacivali migrante.

Utvrđena je sumnja da su trojica hrvatskih državljana starosti 65, 31 i 36 godina od početka juna do 27. augusta u Zagrebu i na više drugih mjesta u Hrvatskoj krijumčarili strane državljane preko državne granice s BiH i Slovenijom.

Sve su činili temeljem dogovora prema kojem su strance prihvatali u Hrvatskoj, u blizini granice s BiH, a zatim organizovali njihov prijevoz u neposrednu blizinu granice sa Slovenijom. Migrante su preuzimali u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom, na području Siska i Like, odakle su ih ličnim i kombi vozilima prevozili na područje Istre i Rijeke, u neposrednu blizinu državne granice sa Slovenijom.

"Obuhvatili smo vrlo veliki broj osoba koje su bile uključene u organiziranje krijumčarenja. Također smo pružili veliku podršku u prikupljanju dokaza kako bi ih mogli predstaviti Državnom odvjetništvu, konkretno kod nas nam je podršku dao Uskok, kako bi mogli prikupiti što veću količinu dokaza koji ukazuju na sofisticiranost i dobru organizaciju tog krijumčarskog lanca", kazao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Valter Gržeta.

Uz to, kriminalističkim istraživanjem su za više srpskih, slovenskih i bosanskohercegovačkih državljana prikupljeni dokazi o počinjenju sličnih i okolnosno povezanih kaznenih djela na području BiH i Slovenije, a koji će putem instituta međunarodne pravne pomoći biti ustupljeni nadležnim državnim odvjetništvima u tim zemljama, kažu u MUP-u Hrvatske.

XS
SM
MD
LG