Dostupni linkovi

Istorijski uspjeh zelenih u Švajcarskoj


Zgrada parlamenta Švajcarske (Bundeshaus) u Bernu
Zgrada parlamenta Švajcarske (Bundeshaus) u Bernu

Rezultati parlamentarnih izbora u Švajcarskoj pored uspona zelenih mogao bi donijeti i raskid s tradicijom – izlazak iz vlade hrićanskih demokrata, koji su u izvršnom tijelu ove alpske države od 1959.

Dvije zelene stranke napravile su istorijski uspjeh na parlamentarnim izborima u Švajcarskoj osvojivši značajne rezultate koji bi ih mogli dovesti na pozicije u izvršnoj vlasti čime su Švajcarci pokazali odlučnost u pomijeranju političkog smjera ulijevo kao i sve veću zabrinutost zbog klimatskih promjena, pišu svjetski mediji.

Evropski zeleni talas

Predviđeni ishod parlamentarnih izbora u Švajcarskoj na kojima su zeleni ostvarili značajne rezultate znači veliki pomak u zemlji u kojoj se političke promjene dešavaju postepeno, i ispunio je predizborna očekivanja da će se ekološka pitanja pojaviti u Švajcarskoj nakon jačanja zelenih stranaka u susjednoj Njemačkoj i Austriji na nedavnim evropskim i opštim izborima, ocjenjuje agencija Asošijeted pres (The Associated Press).

Prema projekcijama švajcarske državne televizije, Zelena stranka je u donjem domu parlamenta dobila 13 odsto glasova što je skok u odnosu na rezultate od prije četiri godine, kada je imala 7,1 odsto glasova.

Podrška drugoj, novijoj centrističkoj stranci s ekološkim fokusom, Zelenim liberalima, povećala se sa 4,6 odsto na 7,6 odsto.

Švajcarska narodna stranka (SVP) ostaje najjača u zemlji, ali se njena podrška smanjila te je prema projekcijama osvojila 25,6 odsto glasova, navodi AP napominjući kako je desničarska populistička stranka doživjela vrhunac na izborima 2015. godine osvojivši 29,4 odsto glasova. U vladi su još tri stranke: socijaldemokrate lijevog centra, za koje se predviđa da će osvojiti 16,5 odsto glasova; pro-biznis liberali, za koje se očekuje da će dobiti 15,5 odsto i Hrišćanski demokrati s 11,8 odsto.

Raskid s tradicijom

Fokus u narednim sedmicama će se okrenuti ka tome hoće li zeleni - ili koalicija dviju stranaka - zatražiti jedan od sedam mandata u nacionalnom kabinetu, kojeg su činili članovi iste četiri glavne stranke u posljednjih 60 godina, ističe londonski list Gardijan (The Guardian).

U sklopu jedinstvenog političkog sistema Švajcarske, na izborima se na četverogodišnji mandat bira 200 zastupnika donjeg doma i 46 senatora u gornjem domu, dok o sastavu izvršnog Saveznog vijeća neće biti odlučeno do decembra.

Prema takozvanoj "čarobnoj formuli" za podjelu vlasti, Švajcarska narodna stranka (SVP), Socijaldemokratska stranka (SP) i desno orijentisani liberalni FDP (Slobodna demokratska stranka) dijele ravnopravno šest mjesta u kabinetu, dok su centristički Hrišćanski demokrati imali sedmo mjesto. Uklanjanje hrišćanskih demokrata, koji su bili u vladi od kada je formula primjenjena 1959. godine i predstavljaju švajcarski centristički blok, značilo bi raskid sa nacionalnom tradicijom.

Gardijan napominje da je Švajcarska narodna stranka (SVP) jedina u Saveznom vijeću koja osporava realnost klimatske krize, s tim da socijalisti i dvije stranke desnog centra izrazito guraju ekološke politike. No, upravo su klimatske promjene bile najvažnije pitanje za birače pred parlamentarne izbore održane u nedjelju.

Prošli mjesec 100.000 ljudi - što je značajan odaziv za zemlju od 8,5 miliona - prošlo je kroz švajcarsku prijestolnicu Bern, zahtijevajući od sljedeće vlade sveobuhvatne klimatske akcije.

Rezultati izbora pokazuju da je švajcarska nacija, čija ekonomija i životni stil su usko vezani za planinske vrhove prekrivene snijegom, sve više zabrinuta zbog klimatskih promjena. Nedavno istraživanje sveučilišta ETH u Cirihu otkrilo je da bi više od 90 odsto od 4.000 alpskih glečera moglo nestati do 2100. godine, ako se emisije stakleničkih plinova ne suzbiju.

Najveći parlamentarni pomak

Birači u Švajcarskoj su u nedjelju odlučno premjestili politički smjer zemlje ulijevo, donoseći trijumf za dvije stranke koje su fokusirane na okoliš i preokrenule su decenijsku dominacije tvrde desnice u zemlji. Zamah - iako skroman u usporedbi s nedavnim političkim promjenama drugdje u Evropi - predstavlja najveći parlamentarni pomak u alpskoj državi koja obično ima uravnotežen politički sistem, ukazuje londonski Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Zeleni će dobiti 16 mandata u saveznoj skupštini od 200 mandata, a Zeleni liberali dobit će dodatnih osam mandata. Zajedno će zeleni blok imati 42 mjesta, što ga čini drugim po veličini u parlamentu. Regula Ric (Rytz), liderka stranke Zelenih, rekla je da će se kandidovati za jedno od sedam mandata u švajcarskoj vladi. To bi moglo slomiti postojeći konsenzus u švajcarskoj politici i otvoriti put intenzivnom razdoblju političkog dogovora u predstojećim mjesecima, ocjenjuje Fajnenšl tajms.

S obzirom na tradicionalnu sastavu švajcarske vlade, čak i ako se Zeleni i Zeleno-liberali udruže u glasački blok kada se parlament otvori u decembru, možda neće imati dovoljno snage da osiguraju mjesto u Saveznom vijeću, jer će to zavisiti od ugovora koje sklope s drugim strankama u narednim sedmicama.

No, najveći gubitnik bila je Švicarska narodna stranka (SVP). Očekuje se da će udio stranke u glasovima skliznuti za 3,8 procentnih bodova, što je ekvivalent gubitku 11 mandata u saveznoj skupštini.

Ta stranka je do sada djelovala gotovo nezaustavljivo: s izuzetkom neuspjeha 2011. godine, stranka je povećala broj mjesta u saveznoj skupštini na svim izborima od 1975. godine. SVP je u 2015. osvojila najveći mandat koji su švajcarski glasači ikad dodijelili jednoj stranci, uslijed raširenih strahovanja zbog evropske migrantske krize.

Zeleni cunami

Čini se da su švajcarske stranke zelenih ostvarile istorijski rezultat na izborima osvojivši dovoljno poslaničkih mjesta da postanu značajna snaga u zakonodavnoj vlasti, ukazuje Njujork tajms (The New York Times) citirajući ženevskog politologa koji je rekao da se "očekivao zeleni talas, ali da se desio cunami".

Jače prisustvo zelenih u parlamentu unijet će novi zamah u zakonodavstvo za zaštitu životne sredine. Švajcarska se već obvezala smanjiti emisiju CO2 (ugljen-dioksida) na nulu do 2050. godine, ali zelene stranke će se zalagati za niz novih mjera, poput pooštrene regulacije emisija iz vozila, prijedloga za oporezivanje putovanja avionom i cjelokupnog prelaska na obnovljivu energiju.

Iako je Švajcarska narodna stranka u kampanji ponavljala svoju poznatu retoriku protiv migranata i Evropske unije, u predizbornoj kampanji su dominirale zabrinutosti zbog dramatičnih učinaka globalnog zagrijavanja na Švajcarsku. Te su zabrinutosti djelimično potaknute protestima u okolini, od kojih je neke vodila mlada švedska aktivistica Greta Tunberg (Thunberg).

Rezultati parlamentarnih izbora takođe postavljaju pitanje da li se švajcarska politika udaljava od desnog smijera, na kojem je u zadnjih 30 godina - ili su to samo okolnosti ovih izbora.

Ipak, postoje upozoravajući signali da uticaj krajnje desne stranke može nastaviti slabiti, ocjenjuje njujorški list navodeći kako je Švajcarska narodna stranka bila na gubitku u šest od posljednjih sedam nacionalnih referenduma. Podrška za Švajcarsku narodnu stranku najjača je među starijim od 50 godina. Suprotno tome, podrška zelene stranke su najjača među ljudima u 40-im.

Ipak moguća dominacija desnice

Uspjeh zaštitnika životne sredine na parlamentarnim izborima u Švajcarskoj Blumberg (Bloomberg) je nazvao istorijskim rezultatom ističući kako gubitke bilježi Švajcarska narodna stranka (SVP), ali da to ipak ne znači kraj dvodecenijske dominacije antimigrantske i evroskeptične stranke.

Zeleni su nadvladali Hrišćanske demokrate da bi postali četvrta najjača stranka u donjem domu parlamenta s 200 članova, a značajni rezultati i Zelene liberalne stranke (GLP) znače da bi dvije stranke - koji se slažu u mnogim ekološkim temama a razlikuju se po ekonomskoj politici - imaju oko četvrtinu komore.

Blumberg podsjeća da su zeleni imali sličan porast popularnosti na izborima 2011. godine, nakon nuklearne nesreće u Fukušimi u Japanu, ali da se Švajcarska narodna stranka vratila jača nego ikad, ostvarivši pobjedu u antiimigracijskom plebiscitu 2014. godine i zabilježivši svoj najbolji rezultat na parlamentarnim izborima 2015. godine

Ankete su predviđale pobjedu ekologa - njihov uspjeh je trend koji se očituje širom Evrope u godini ekstremnih ljetnih vrućina i topljenja alpskih glečera.

XS
SM
MD
LG