Dostupni linkovi

Hrvatska: Ponovo štrajk u školama, od četvrtka prekid nastave i na fakultetima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj u ponedeljak je nastavljen štrajk, a za četvrtak je najavljen prekid nastave i na fakultetima.

Predstavnik hrvatskog Sindikata nauke i visokog obrazovanja Igor Radeka izjavio je da je propao pokušaj mirenja Vlade i sindikata i da fakulteti u četvrtak kreću sa štrajkom.

"Svake sedmice ćemo najmanje jedan dan biti u štrajku", rekao je Radeka novinarima i pozvao nastavno i nenastavno osoblje da se pridruži štrajku.

Sindikat je prošle sedmice najavio štrajk ako Vlada ne prihvati zahtev za povećanje plata delu članova s najnižim platama, radi otklanjanja razlika između radnih mesta u sistemu nauke i obrazovanja, kao i istovrsnih radnih mesta u javnim službama.

Ministar uprave Hrvatske Josip Aladrović rekao je da zahtevi sindikata nisu prihvatljivi.

"Ovde ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtevu sindikata na koji mi, s obzirom da smo obrazložili plan dizanja plata u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor", kazao je Aladrović.

U Hrvatskoj od 10. oktobra traje štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama pošto je propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahteve za povećanje koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da su prvog dana štrajkovale sve škole u Hrvatskoj, a potom škole u pojedinim županijama, po rasporedu sindikata.

Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja napravili su plan štrajka do 1. novembra, a potom će i do kraja polugodišta.

XS
SM
MD
LG