Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Kanadi


Predizborni plakati na ulicama Montreala
Predizborni plakati na ulicama Montreala

U Kanadi se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti odlučeno da li će premijer Justin Trudeau, koji je preuzeo dužnost prije četiri godine, ostati na vlasti posle dva velika skandala.

Trudeau (47), koga je u finišu kampanje podržao i bivši demokratski američki predsjednik Barack Obama, smatra se jednim od posljednjih progresivnih lidera u najvećim svjetskim demokratijama.

Njegovu kampanju, međutim, potresao je skandal kada je otkriveno da se na dva maskenbala pojavio s licem obojenim u crno, a bio je i na meti kritika zbog načina na koji se borio da korupcionaškom aferom sa najvećom kanadskom građevinskom kompanijom.

Justin, sin bivšeg kanadskog premijera Pierrea Trudeaua, morao je da se bori i sa zamorom građana njegovom vladom.

Njegovi liberali i opozicioni konzervativci, predvođeni Andrew Scheerom, prema anketama, vode tijesnu borbu za glasove, prenosi Reuters.

Najnovije ankete pokazuju da bi on mogao da osigura tijesnu većinu u Donjem domu parlamenta, koji ima 338 mjesta. Trudeau bi u tom slučaju morao da traži podršku lijevo orijentisanih stranaka.

Na parlamentarnim izborima u Kanadi sudjeluje pet partija.

Scheer, glavni rival aktuelnog kanadskog premijera, pokazao se kao odlučan protivnik, posebno kada je napao premijera tokom debate o engleskom jeziku.

Lider konzervativaca tokom kampanje je obećavao izbalansiran savezni budžet i ukidanje taksi na fosilna goriva.

Scheer (40), iako političar s karijerom, vodi svoju prvu kampanju kao vođa stranke nakon što je pobijedio u oštroj borbi za konzervativno vođenje 2017. godine.

XS
SM
MD
LG