Dostupni linkovi

Hong Kong: Protest uprkos policijskoj zabrani


Demonstranti tokom marša u Hong Kongu u subotu, 19. oktobra
Demonstranti tokom marša u Hong Kongu u subotu, 19. oktobra

Vlasti Hong Konga pojačale su mere bezbednosti uoči protesta koji su najavili organizatori, ali ga policija nije odobrila.

Protest je najavljen nakon što je na skupu u subotu izboden jedan demonstrant koji je delio letke.Policija je uhapsila osumnjičenog.

Pristalice pokreta Građanski front za ljudska prava okupili su se na šetalištu uz obalu. Mnogi nose maske u znak protivljenja zabrani vlade da se na javnim skupovima nose maske.

Organizatori kažu da će se marš nastaviti uprkos tome što ga policija nije odobrila, pozivajući se na rizike po javnu bezbednosti. Oni su dodali Ustav Hongkonga garantuje pravo na protest.

"Ne mislimo da zato što policija nije odobrila ne treba da nastavimo sa protestima", rekao je novinarima Figo Čan, potpredsednik Gradjanskog fronta za ljudska prava i dodao da veruje da će veliki broj ljudi izaći na ulice.

Protesti u Hongkongu traju već pet meseci, a izazvani su spornim zakonom o izručivanju zatvorenika Kini.

Suzavac, gumeni meci i požari na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Iako je zakon pod pritiskom poništen, demonstranti su nastavili da na ulicama traže više samostalnosti od Kine, više demokratije i smenu trenutne šefice Vlade Keri Lam.

XS
SM
MD
LG