Dostupni linkovi

Predsednik Čilea proglasio vanredno stanje u Santjagu


Demonstracije u Santjagu
Demonstracije u Santjagu

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera proglasio je vanredno stanje u glavnom gradu Santjagu i jednom vojniku dao zadatak da uspostavi red i mir posle nasilja i sukoba koji su izbili tokom protesta protiv povećanja cena gradskog prevoza.

"Proglasio sam vanredno stanje i, u okviru toga, imenovao sam generala Havijera Iturijagu del Kampa na čelo nacionalne odbrane, u skladu sa zakonima koji se tiču vanrednog stanja", naveo je sinoć Pinjera u poruci iz predsedničke palate.

Santjago je bio tokom većeg dela dana bio poprište sukoba policije demonstranata.

Policija je blokirala pristup svim stanicama metroa, a zapaljene su zgrade elektrodistributivne kompanije Enel i jedna filijala Banke Čilea. Vatrogasci su ugasili požare.

Pre nego što su kordoni policije blokirali stanice, pojavio se poziv gradjanima da se podzemnom železnicom voze bez karte, u znak protesta protiv povećanja cena karte s 800 na 830 pezosa (nešto preko jednog evra) nakon što je prethodno poskupljenje bilo u januaru.

Ukupno su napadnute 164 stanice, a saopšteno je da je metro zatvoren jer usled oštećenja ne postoje minimalni bezbednosni uslovi za putnike i zaposlene.

Metroom u Santjagu dnevno putuje oko tri miliona ljudi.

U drugim delovima grada je policija upotrebila vodeni top i suzavac.

Pinjera je demonstrante nazvao delikventima i rekao da se "ne radi o protestu nego o kriminalu".

XS
SM
MD
LG