Dostupni linkovi

Prva ženska šetnja svemirom u istoriji


Christina Koch i Jessica Meir

Prvi put u istoriji ljudskih misija u svemiru, dve astronautkinje izašle su u svemirsku šetnju da bi obavile rutinsku popravku na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Astronautkinje NASA-e Christina Koch i Jessica Meir počele su misiju standardnom bezbednosnom proverom svojih odela, pre nego što su izašle u slobodan prostor, piše Glas Amerike.

Prva svemirska šetnja dve astronautkinje bila je zakazana za mart ove godine, ali je otkazana, jer je NASA imala samo jedno odelo u veličini "M".

Christina Koch i Jessica Meir na izlazu iz Međunarodne svemirske stanice pred početak šetnje
Christina Koch i Jessica Meir na izlazu iz Međunarodne svemirske stanice pred početak šetnje

Koch, inženjerka elektrotehnike, pomogla je da se u prethodnih nekoliko meseci napravi odelo odgovarajuće veličine za Jessica Meir.

NASA je saopštila da je prva šetnja u svemiru sa dve astronautkinje značajan korak vredan pomena i slavlja, dok se agencija sprema za povratak čoveka na mesec do 2024. u okviru programa "Artemis". U toj istraživačkoj misiji po prvi put bi na površinu Meseca trebalo da se spusti i astronautkinja.

Ovo je prva misija na orbitalnoj stanici za obe astronautkinje, a Koch će postaviti rekord za najduži boravak na svemirskoj letelici kada je reč o ženama, jer bi po završetku misije trebalo da ima ukupno 328 dana u svemiru.

XS
SM
MD
LG