Dostupni linkovi

Nove američke sankcije Kubi


Havana, ilustrativna fotografija
Havana, ilustrativna fotografija

SAD su uvele nove sankcije Kubi zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji ali i zbog podrške Havane predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

Ministarstvo trgovine je navelo da poništava postojeće dozvole za iznajmljivanje aviona kubanskim državnim avioprevoznicima i da neće izdavati nove. Sankcije će takođe obuhvatiti i više strane robe koja sadrži američke delove.

Navedeno je da te mere treba da kazne kubansku vladu zbog represije nad svojim gradjanima i zbog podrške vladi Venecuele, optužene za kršenje ljudskih prava i razaranje ekonomije.

"Ovaj akt ministarstva trgovine šalje novu jasnu poruku kubanskom režimu - odmah moraju prestati sa svojim rušilačkim ponašanjem kod kuće i u inostranstvu", naveo je ministar trgovine Vilbur Ros.

Kubanski predsednik Migel Dijas Kanel je osudio američku odluku i na Tviteru je nazvao "nehumanom, surovom, nefer i genocidnom".

Odnosi SAD i Kube su se pogoršali od ulaska Donalda Trampa u Belu kuću. Njegova vlada je ograničila putovanja na Kubu i uvela nove ekonomske sankcije.

XS
SM
MD
LG