Dostupni linkovi

Sukob demonstranata i policije u Barseloni


Maskirani demonstranti sukobili su se sa policijom u centru Barselone petog dana protesta zbog kazne zatvora na koju su osuđeni katalonski lideri koji se zalažu za nezavisnost ove regije.

Oni su bacali na policiju kamenje i konzerve na specijalne snage obučene za razbijanje demonstracija, te dovukli velike kante za đubre na u sredini glavnog bulevara, a potom ih zapalili, javlja Rojters.Policija je pokušala da potisne okupljene građane na trotoar, ali nije uspela.

Ostali masovni skupovi u Barseloni u znak protesta zbog sudske presude protiv devet lidera separatističkog pokreta – protiču mirno.

Procenjuje se da se okupilo desetine hiljada demonstranata koji zahtevaju nezavisnost Katalonije od Španije.


Neki od njih su tri dana pešačili do Barselone iz raznih delova Katalonije, učestvujući u takozvanim "Marševima slobode" do današnjeg velikog protesta.

Oni su se pridružili studentima i radnicima koji su danas izašli na ulice tokom generalnog štrajka.

Protesti su održavani svakog dana od ponedeljka, kada je Vrhovni sud osudio devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Protesti su i prethodnih dana bili neobično nasilni.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančes izjavio je da su masovne demonstracije u Kataloniji zbog presuda separatistima dokaz da su u Španiji kažnjivi nezakoniti potezi, a ne političke ideje.

Sančes je rekao novinarima u Briselu, gde je učestvovao na Samitu EU, da Španija garantuje slobodu demonstriranja, ali je obećao da će radikali koji su pravili nerede ove nedelje biti procesuirani.

"Pravila su jasna. Oni koji krše zakon moraju da odgovaraju pre ili kasnije", kazao je Sančes.

On je pozvao katalonsku separatističku vladu da prestane da ignoriše polovinu od 5,5 miliona birača u tom regionu koji prema istraživanjima i nedavnim izbornim rezultatima žele da ostanu u Španiji.

Fudbalski savez Španije danas je odložio derbi utakmicu Barselone i Real Madrida za 18. decembar, zakazanu za 26. oktobar, pošto su za taj dan najavljene nove masovne demonstracije u glavnom gradu Katalonije.

U Španiji će 10. novembra biti održani novi parlamentarni izbori, pošto posle prethodnih, održanih 28. aprila, Sančesovi socijalisti, koji su osvojili najviše glasova, nisu uspeli da formiraju vladu.

XS
SM
MD
LG