Dostupni linkovi

MMF: Rast u BiH niži od očekivanog


Najnovije procjene MMF-a kažu da će ekonomski rast u BiH u ovoj godini ipak biti manji od procjena datih u aprilu ove godine. Analitičari ističu da su najnoviji pokazatelji najviše posljedica neformiranja vlasti na državnom nivou.

Ekonomski rast u BiH u ovoj godini neće, kako je ranije data prognoza,biti 3,1 odsto, već svega 2,8 odsto, pokazuju najnovije procjene MMF-a. Smanjene su i procjene za iduću godinu, na 2,6 odsto umjesto ranijih 3,2 procenta.

“Prvi razlog je domaće prirode, odnosno neformiranje vlasti, politička situacija koja je izazvana neformiranjem vlasti više od godinu dana nakon izbora. To naravno utječe direktno, ali i indirektno na raspoloženje, na raspoloženje, na ukupnu atmosferu. Direktno, zato što se blokiraju značajna sredstva za koja trebaju razne vrste odobrenja ili odluka. Možda najbolji primjer za to jesu sredstva koja su prikupljena za izgradnju Koridora Vc koja se primiču čak cifri od 800 do 900 miliona maraka, a ne mogu da se aktiviraju u punoj mjeri zbog nedostatka odgovarajućih zakonskih podrški koje može da da samo vlast,” kaže ekonomista Muris Čičić.

Sa Čičićem se slaže i ekonomista Zoran Pavlović: “Oni posmatraju sa jedne strane poslovnu klimu, odnosno političku situaciju, u kojoj mi već godinu dana nemamo vlast ni na nivou BiH, ali ni u Federaciji BiH tako da kada se u poslovnom svetu posmatra BiH, ona je postala potpuno neinteresantna i prosto nikome ne pada na pamet da svoj novac ulaže u zemlju koja je tako neuređena.”

Dodatni teg ekonomskom rastu u BiH, prema riječima Pavlovića, predstavlja gašenje već postojeće proizvodnje.

“Očigledno je da se dinamika izvoza, odnosno proizvodnje te obima i jednog i drugog smanjuje, a to pokazuje smanjenje intenziteta privredne aktivnosti. Tu pre svega treba reći da je odsustvo rada Rafinerije Brod uticalo na pad industrijske proizvodnje RS, da prestanak rada mostarskog Aluminijuma takođe predstavlja negativni element u opštoj privrednoj aktivnosti,” navodi Pavlović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ističe kako pokazatelji MMF-a predstavljaju hladan tuš za političke lidere: “To je ono čega smo mi svi svjesni, nije došlo do oporavka, nije došlo do zapošljavanja, odnosno, građani BiH su masovno napuštali ovu državu.”

Građani ipak neće osjetiti posljedice smanjenja ekonomskog rasta, poručuje Muriz Čičić: “I da je 3 posto i da je 2,8 posto isto je to što se tiče građana. Da bi se stvarno osjetilo, nama treba rast od 6 i više posto i mi možemo ostvariti te stope rasta kada bi se eliminisale i unutrašnje i vanjske poteškoće. Međutim, tih 6 posto nije ni bilo u nekoj prognozi tako da što se tiče građana, situacija će biti onakva kakva je bila i do sada.”

U MMFu procjenjuju i da će tekući deficit biti nešto veći u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu. Iznosiće -4,8 odsto. U prošloj godini je iznosio 4.1 odsto.

XS
SM
MD
LG