Dostupni linkovi

Fajon: Francuska igra prljavu političku igru


Evropska unija je ponovo talac Francuske koja ne razume i nastavlja da potkopava vlastiti interes EU na Balkanu: Tanja Fajon
Evropska unija je ponovo talac Francuske koja ne razume i nastavlja da potkopava vlastiti interes EU na Balkanu: Tanja Fajon

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon saopštila je da „Francuska igra prljavu političku igru“ i da je kredibilitet EU narušen zato što Severna Makedonija i Albanija u četvrtak uveče nisu dobile zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa EU.

Fajon je istakla da je „veoma razočarana“ što je Evropski savet propustio još jednu priliku da pokaže da je proširenje bitno i da “održavamo svoja obećanja”.

“Evropska unija je ponovo talac Francuske koja ne razume i nastavlja da potkopava vlastiti interes EU na Balkanu“, prokomentarisala je Fajon na Tviteru.

„Severna Makedonija i Albanija juče nisu dobile zeleno svetlo za početak pregovora sa EU, Evropski parlament ostaje snažan saveznik. Kredibilitet unije je narušen. Francuska igra prljavu političku igru i plašim se da ćemo svi platiti cenu. Ovo je neprihvatljivo“, dodala je ona.

Rasprava u Evropskom savetu trajala je skoro sedam sati i završena je bez ikakvog rezultata. Zemlje članice se nisu usaglasile ni sa tekstom koji bi umesto odluke poslao pozitivne poruke zemljama koje čekaju zeleno svetlo.

Raspored snage za i protiv nacrta teksta je bio 25 prema tri, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Francuska je, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, bila protiv bilo kakve formulacije koja bi imala indikaciju moguće odluke oko proširenja, a Holandija i Danska su se protivile mogućnosti da se pošalje pozitivan signal i za Albaniju.

Finski premijer Antti Rinne je na izlasku izjavio da će se najverovatnije ponovo pokušati sa ovom raspravom u petak, drugog dana samita gde su načelno bile predviđene druge goruće teme, poput finansijskog okvira i klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG