Dostupni linkovi

U Hrvatskoj prekid nastave u ponedeljak


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U ponedeljak će štrajkovati sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, ukoliko prosvetni sindikati ne budu dobili poziv Vlade za razgovore o njihovom zahtevu za povećanje koeficijenta složenosti poslova, najavljeno je danas u Zagrebu.

Predstavnici školskih sindikata rekli su na konferenciji za novinare da se štrajk nastavlja sve dok ne dobiju poziv na razgovore. Po cirkularnom modelu štrajka, koji je počeo prošlog četvrtka, sutra će nastava biti prekinuta u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Predsednica Sindikata učitelja Hrvatske Sanja Šprem rekla je da veliki odziv zaposlenih u školama pokazuje da štrajk ne jenjava. Tako se današnjem štrajku, koji se odvijao u Gradu Zagrebu, u osnovnim školama odazvalo više od 82 odsto zaposlenih, a u srednjim oko 87 odsto.

Predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ponovio je da izjava premijera Andreja Plenkovića u Saboru o nameri povećanja osnovice u svim državnim i javnim službama za 6,12 odsto u idućoj godini ne znači ispunjavanje zahteva zaposlenih u obrazovnom sistemu.

On je podsetio da školski sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima kada je reč o složenosti poslova.

"Ako Vlada smatra da je socijalni dijalog izjava predsjednika Vlade na saborskoj govornici, a da su pregovori završeni aplauzom njegovih sljedbenika, onda cijela Hrvatska ima ogroman problem", ocenio je Mihalinec.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama štrajk je počeo prošlog četvrtka pošto je propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahteve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Vlada je tada sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva posto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da su prvog dana štrajkovale sve škole u Hrvatskoj, a od petka škole u pojedinim županijama, po rasporedu sindikata.

Štrajk prosvetara uzdrmao je i vladajuću koaliciju, jer Hrvatska narodna stranka (HNS) iz koje dolazi ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, podržava zahteve prosvetnih radnika.

Iz Vlade su do juče, kada je premijer najavio povećanje osnovice za sve državne i javne službenike u tri etape tokom iduće godine, izričito odbojali povećanje tvrdeći da za to nema novca.

XS
SM
MD
LG