Dostupni linkovi

I Faraž pozvao parlament da odbije novi sporazum o Bregzitu


Lider britanske Bregzit stranke Najdžel Faraž pozvao je danas Parlament Velike Britanije da odbije novi sporazum o razlazu koji je vlada Borisa Džonsona postigla s Evropskom unijom.

Faraž je rekao da novi, danas postignuti sporazum Londona i Brisela "nije Bregzit" i da bi na previše načina vezao Veliku Britaniju za EU.

Jedan od najvatrenijih zagovornika Bregzita u Velikoj Britaniji kazao je da bi više voleo da posle produženja roka za Bregzit, predviđenog za 31. oktobar, budu raspisani vanredni parlamentarni izbori nego da parlament glasa za novi sporazum.

Faraž, koji je i poslanik Evropskog parlamenta, rekao je da preferira "čist razlaz" s Evropom, a ne "još jedan evropski ugovor".

Premijer Džonson je danas izjavio da je Velika Britanija postigla odličan sporazum s EU, ali se očekuje da će vlada imati teškoće da izdejstvuje njegovo usvajanje u parlamentu. Prethodni sporazum o Bregzitu, koji je postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej, parlament je tri puta odbacio.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pozvao je ranije danas poslanike da odbiju novi sporazum o Bregzitu, rekavši da je najbolji način za rešavanje krize oko Bregzita da "narod da poslednju reč na glasanju".

Korbin je ocenio da je danas postignuti sporazum "još lošiji" od prethodnog koji je ispregovarala vlada Tereze Mej.

Liderka proevropskih opozicionih Liberalnih demokrata Džo Svinson izjavila je danas da je njena stranka odlučna da zaustavi proces Bregzita uprkos novom sporazumu dve strane.

Svinson je rekla da je "odlučnija nego ikad" da spreči Bregzit i da omogući građanima "da kažu poslednju reč".

Liberalne demokrate se zalažu za održavanje novog referenduma o Bregzitu, i najavljuju da bi Velika Britanija povukla zahtev za izlazak iz Unije ako bi Svinson postala premijerka.

Kako se sporazumu protivi i severnoirska Demokratska unionistička partija koja u parlamentu podržava manjinsku vladu konzervativaca, Džonsonu će za usvajanje sporazuma verovatno biti potrebna podrška nekih poslanika laburista, naklonjenih Bregzitu.

XS
SM
MD
LG