Dostupni linkovi

Kurti: Ne znamo šta Srbi misle i hoće


„Mi ne znamo šta Srbi na severu Kosova zapravo misle i hoće, jer im paralelne strukture koje su nasleđe (bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana) Miloševića ne dozvoljavaju da misle, a nama da ih čujemo“, izjavio je predsednik Samoopredeljenja i kandidat te partije za premijera Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) u intervjuu za nedeljnik NIN.

Kurti je ponovio da će taksu od 100 odsto zameniti punim reciprocitetom sa Srbijom, navodeći da to, pored ostalog, znači da „Beograd bude zadovoljan time što bi Srbi na Kosovu imali svoj Nacionalni savet kao Albanci u Preševskoj dolini“.

Takođe, kako je dodao, „ako roba sa Kosova sa obrascem u kome piše Republika Kosovo ne može ući u Srbiju, onda neće ni srpska roba moći da uđe na Kosovo“.

Kurti je rekao da je diplomatska akcija Srbije, kojom ta država sprečava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i dovela do uvođenja takse.

"Srbija mora da preuzme odgovornost i za to ćemo tražiti i pomoć međunarodnih partnera, EU i SAD. Treba nam zvanična izjava Srbije da neće raditi protiv učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije“, rekao je on.

Govoreći o rezultatima izbora na severu Kosova gde je većinu osvojila Srpska lista, Kurti je rekao da ne može da prizna „glasanje pod pritiskom i rezultate koji se postižu donošenjem kutija sa hiljadama glasačkih listića iz Srbije“.

„To nije demokratija, to je manipulacija. I evropski posmatrači su to utvrdili. Više ima demokratije i pravde u Kini nego u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu“, naveo je Kurti.

Ponovio je da će u koaliciju uključiti one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista.

„U mojoj vladi ministar iz srpske zajednice na Kosovu mora biti stvarno predstavnik Srba sa Kosova, a ne predstavnik Srbije kao države. Ja nemam problema sa strankom Srpska lista zato što je ona srpska, nego zbog toga što ona nije stranka“, dodao je Kurti.

Kurti za NIN još kaže da je Zajednica srpskih opština protivustavna ideja koja nije ostvariva, te da „sva svoja građanska i nacionalna prava Srbi sa Kosova mogu i treba da ostvare kao ravnopravni građani kroz insititucije naše republike“.

„Ja sam spreman i voljan da čujem zahteve o pravima građana, ali ne apetite Beograda o teritorijama“, rekao je Kurti.

Novi pregovori između Srbije i Kosova bi prema njemu trebalo da podrazumevaju tri principa: da nema dogovora bez dijaloga, nema dijaloga sa mapama oko teritorija, i oko mapa, kako je naveo, neka se pobrinu eksperti za demarkaciju granice, a ne političari.

Na pitanje kako tumači imenovanje specijalnih izaslanika SAD za razgovore između Srbije i Kosova, Kurti kaže da su oni posrednici mogućih novih pregovora, ali da „ne donose rešenje u džepu“.

„Rešenje zavisi od nas. Ipak su SAD pripremale i priznale našu nezavisnu državu i to se neće menjati. Pa, bilo bi dobro da i Srbija ne gubi vreme budućnosti stavovima iz prošlosti“, rekao je Kurti i dodao da će njegova vlada poboljšati bilateralne odnose sa SAD.

XS
SM
MD
LG