Dostupni linkovi

Samoopredeljenje: Vučić nije u poziciji da komentariše o simbolima


Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti

Iz pokreta Samoopredeljenje poručili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da treba da zna da je „Kosovo demokratija, u kojoj niko nikome ne nameće identitete ili simbole, a još manje se može cenzurisati politička volja jednog subjekta“.

„Aleksandar Vučić, koji je pre nekoliko meseci održao pohvalni govor za (Slobodana) Miloševića, nije ni u moralnoj ni u političkoj poziciji da se žali o našim nacionalnim simbolima, sa kojima nikada nismo osvajali ili oštetili ni jednog suseda“, izjavio je za RSE Ljiburn Aljiu, član Predsedništva Samoopredeljenja.

Tako su odgovorili na jučerašnji Vučićev tvit u kom je postavio pitanje ambasadoru Velike Britanije na Kosovu Nikolasu Abotu:

”Na čijim izborima su pobedili Кurti i njegova partija i koje države je zastava pred kojom ste se, Vaša ekselencijo, ponosno slikali sa Кurtijem?".

Na fotografiji sa susreta Kurtija i britanskog ambasadora, a koji je održan pre dva dana u Prištini u partijskom kabinetu lidera Samoopredeljenja, bila je i izložena zastava Albanije.

Usledio je odgovor britanske ambasade: "Ne biramo mi kako naš sagovornik, u partijskom svojstvu, uređuje svoje prostorije", na šta se Vučić zahvalio na “jasnom odgovoru” i dodao: “Svi smo sve razumeli."

Ljiburin Aljiju u odgovoru za RSE dodaje da je Samoopredeljenje pobedilo na izborima na Kosovu održanim 6. oktobra, i da će u saradnji sa manjinskim zajednicama voditi vladu „oslobađajući ih od ucena i instrumentalizacije“.

„Naš cilj je produbljivanje demokratije, borba protiv nejednakosti, ekonomski razvoj i mir. Ovom poslednjem preti intenzivni proces naoružavanja Srbije, nepriznavanje nezavisnosti Kosova i neuspeh Srbije da se suoči sa svojom kriminalnom i (etničkim) čišćenjem“, kaže Aljiu.

Podstimo, Aljbin Kurti, kao kandidat za budućeg premijera Kosova, je u intervjuima nakon izbora rekao da će kosovska zastava biti u njegovom uredu.

XS
SM
MD
LG