Dostupni linkovi

Macron saglasan sa Merkel o mogućem potpisivanju sporazuma o Brexitu


Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u srijedu da bi u narednim satima sporazum između Evropske unije i Velike Britanije o izlasku iz Unije mogao biti postignut, te da bi ga čelnici EU mogli odobriti na samitu u Briselu u petak.

"Slažem se onim šta je njemačka kancelarka rekla o Brexitu, i naša je nada i naša je spremnost da smo u poziciji da potvrdimo sporazum, za šta se nadam da bi se moglo desiti u narednim satima. U svakom slučaju, ono što slušamo danas je pozitivno", rekao je Macron na konferenciji za medije.
Merkel je izjavila da je na osnovu onoga što je čula posljednjih dana, moguće postizanje sporazuma.

Najizglednije je da će EU lideri potpisati sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije tokom samita krajem ove sedmice, no njihovo odobravanje uslovljeno je Donjim domom britanskog parlamenta koji bi na posebnom zasjedanju u subotu trebao da podrži ovaj sporazum.

Macron je također potvrdio da je, prema njegovom mišljenju, prerano započinjati pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, iako prepoznaje da su te dvije zemlje postigle značajne napretke u domaćim reformama.

"Dijelim istu geopolitičku i stratešku viziju sa njemačkom kancelarkom, želim da pošaljem pozitivan signal tim liderima, ali ozbiljno posmatranje stvari me vodi da im kažem ovaj put nama treba malo više vremena da uradimo stvari", dodao je Macron.

XS
SM
MD
LG