Dostupni linkovi

Hahn upozorio na posledice nedostatka pozitivne odluke EU za Albaniju i S. Makedoniju


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Evropski komesar nadležan za proširenje, Johannes Hahn upozorio je zemlje članice da će se nedostatak pozitivne odluke o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Albanije i Severne Makedonije, odraziti na prilike u regionu, naročito u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

“Ako se Severna Makedonija ne nagradi na odgovarajući način, neće biti podsticaja da Srbija i Kosovo uđu u značajan dijalog o budućem suživotu dveju zemalja, jer jedini način za to je perspektiva EU”, upozorio je Johannes Hahn.

Hahn je danas primio premijera Severne Makedonije, Zorana Zaeva, koji je pozvao lidere zemalja čalnica EU da odobre otvaranje pristupnih pregovora sa njegovom zemljom.

“Odluka nam je potrebna sad i odmah”, poručio je Zaev istakavši kako bi u suprotnom, došlo do rušenja kredibilteta EU, ali bi takođe i izazvalo interes “trećih strana u vakuumu koji bi stvorila EU”.

Evropska Unija nije uspela da pozitivno odluči o otvaranju pristupnih pregovora na ministarskom sastanku koji je održan u utorak. Radi se o trećem odlaganju u 16 meseci. Francuska je blokirala odluku i o tome će se raspravljati na samitu EU koji će biti održan u četvrtak i petak.

XS
SM
MD
LG