Dostupni linkovi

Savetu Evrope uručena bronzana Nagrada za politiku budućnosti


Savetu Evrope je danas u Beogradu uručena bronzana Nagrada za politiku budućnosti (Future Policy Award) za 2019. godinu, prenosi Beta.

Ta nagrada koju dodeljuju Svetski savet za budućnost (World Future Council), IPU i Program UN za razvoj (UNDP), pripala je Sistemu zajedničkog upravljanja u omladinskom sektoru Saveta Evrope, a uručena je tokom 141. zasedanja Interparlamentarne unije, saopštio je SE.

Tema Nagrade za politiku budućnosti u 2019. godini je osnaživanje mladih, "ona slavi politike koje mladima omogućuju pristup dostojnim poslovima i podstiču njihov građanski aktivizam i političko učešće".

Za dodelu ovogodišnje nagrade bilo je nominovano 67 javnih politika iz 36 zemalja, kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou. U uži izbor za nagradu ušlo je osam kandidata iz celog sveta, uključujući Savet Evrope.

Sistem zajedničkog upravljanja u omladinskom sektoru je osobena praksa koju je izgradio Savet Evrope, gde izabrani predstavnici od oko 30 omladinskih evropskih nevladinih organizacija i predstavnici vlada i organa javne vlasti koji se bave pitanjima mladih, učestvuju u Zajedničkom savetu mladih, donose odluke i oblikuju politike.

Među prioritetima Zajedničkog saveta su podrška mladima u pristupu pravima, politička participacija i omladinski rad, i promovisanje mirnog i inkluzivnog društva.

Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper koji je predstavljao tu organizaciju na uručenju nagrada, rekao je da je veoma zadovoljan što su članovi žirija prepoznali Sistem zajedničkog upravljanja u omladinskom sektoru SE kao jednu od najboljih politika za osnaživanje mladih ljudi.

"Ova nagrada je i ohrabrenje za sve naše države-članice da promovišu standarde omladinske politike Saveta Evrope u korist svih mladih ljudi u Evropi", kazao je Flesenkemper.

XS
SM
MD
LG