Dostupni linkovi

HNK: Povećan broj oboljelih od karcinoma dojke


Dan roza trake u Mostaru

Statistike pokazuju da je u Bosni i Hercegovini povećan broj oboljelih žena od svih vrsta karcinoma, a ubjedljivo na prvom mjestu je karcinom dojke.

To se čulo danas u Mostaru, gdje je Udruženje “Novi pogled” organiziralo obilježavanja Dana roza trake, kojeg svake godine upriliče u oktobru, mjesecu koji je širom svijeta posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine prijavljena su 662 slučaja žena oboljelih od karcinoma.

Od toga 124 slučaja odnose se na karcinom dojke, podaci su Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

Visoka cifra od deset umrlih na sto hiljada stanovnika godišnje bio je još jedan razlog da se pokrene program preventivnog screeninga, odnosno pregleda, radi ranog otkrivanja raka dojke.

„Oko 500 poziva smo do sad poslali, pilot projekat je pokrenut, imamo Konjic, Mostar je u toku i nažalost, imamo veći par pozitivnih slučajeva, ali to i jeste cilj – da u jednoj ranoj fazi otkrijemo karcinom dojke, jer je činjenica da je 90 posto izlječenja ako je bolest otkrivena na samom početku, odnosno u početnoj fazi,“ kaže direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, Nermin Avdić.

Predsjednica Udruženja "Novi pogled", koje je organiziralo današnje obilježavanje Dana roza trake, Maja Memić, o programu screeninga dodala je:

„Prije mjesec dana, zvanično je prvih 500 pozivnica ženama stiglo na kućnu adresu. Zaista smo iznenađeni velikim odzivom žena. Već se 84 posto žena javilo. To je itekako velik pomak.“

Svijest o raku dojke jeste porasla, ali Memić ipak pita:

„Da li se iko odaziva na preventivne preglede? Da li iko ide radi prevencije kod ljekara? Ne, kod nas je i dalje uvriježeno pravilo da se ide kod ljekara samo kad nas nešto boli. Ali, tad je već kasno.“

Istu poruku šalje i 41-godišnja Danijela Vojčić iz Hodbine kod Mostara, koja je od raka oboljela prije sedam godina.

„Teško mi je palo, prvenstveno zbog djece koja su mi bila sitna. Na prvu je teško, ali kasnije sam shvatila da se čovjek može izboriti s tim. Evo, sedam godina se borim.“

Borba za sve žene
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

XS
SM
MD
LG