Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: Pravosuđe bi trebalo da sluša narod


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je u Vukovaru kritikovala pravosuđe zbog sporog procesuiranja ratnih zločina iz rata u Hrvatskoj početkom devedesetih i ocenila da "pravosuđe treba da sluša narod".

"Mislim da bi pravosuđe pre svega trebalo da sluša narod. Kao predsednica ne smem da se mešam u rad pravosuđa, poštujem trodeobu vlasti u potpunosti, ali mislim da s punim pravom mogu reći i kritikovati da se sve događa presporo, prepolako i to ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi agencija Beta.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o nezadovoljstvu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave radom institucija i najavom mogućnosti da se kandiduje za predsednika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"Nisam ni ja zadovoljna radom institucija. Sad će me optužiti da kritikujem pravosuđe, međutim, ovo vam iskreno kažem kao čovek, ali i kao predsednica", rekla je ona, preneli su hrvatski mediji.Predsednica Hrvatske je navela da je Vukovar iz ratnih vremena izgledao kao posle nuklerane katastrofe i dodala da ne može shvatiti da "hrvatsko pravosuđe još nije donelo presudu o Vukovaru, Borovom Selu i drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red stavljaju pitanja koja unose podele".

Ona je istakla da treba "pozvati na odgovornost" one koji odugovlače s predmetima ili one koji se uopšte ne trude da se rasvetle okolnosti ovde i da "ljudi na ovom području, bilo Hrvati, Srbi i druge manjine, mogu da žive u miru i bez upiranja prstom jedni u druge".

Predsednica je rekla da je zločin individualan i da "kažnjavanje zločinaca pomaže tome da se ne stigmatizuju cele zajednice".

"Želela bi da budućnost ovde bude budućnost zajedništva, nedeljenja, nikakve segregacije, budućnost bez protesta, budućnost u kojoj ćemo svi dolaziti prisećati se Domovinskog rata, naših heroja, ne samo iz Vukovara nego i iz cele Hrvatske i iz BiH koju su oslobodili zajedno sa snagama Armije BiH 1995. godine", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsednica Hrvatske boravila je danas u Vukovaru na obeležavanju 28. godišnjice pogibije generala Blaga Zadre, podseća agencija Beta.

XS
SM
MD
LG