Dostupni linkovi

Biber: Odbijanje početka pregovora o proširenju narušava kredibilitet EU 


Florian Bieber
Florian Bieber

Stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber ocenio je danas da bi hladan odnos prema pregovorima o prijemu novih članova iz Zapadnog Balkana u Evropsku uniju mogao da "podrije kredibilitet" Unije."

Posmatrači u regionu vide politiku Francuske i Holandije kao nefer i motivisanu domaćom politikom i stereotipima. To podriva sliku EU kao fer plejera sa fer kriterijumima, posebno pošto je (Evropska) komisija dala zeleno svetlo za pregovore", rekao je Biber u izjavi za Euronews, prenosi agencija Beta.

Ne propustite pročitati:

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije juče u Luksemburgu nisu mogli da se dogovore o datumu početka pregovora o prijemu u članstvo Severne Makedonije i Albanije, o čemu će konačnu reč dati šefovi država ili vlada na samitu EU u četvrtak u Briselu.

Francuska i Holandija su tražile da vlasti u Skoplju i Tirani najpre praktično ispune sve uslove, dok je većina ministara bila za to da se datum početka pregovora odmah odobri, rekli su izvori sa zasedanja.

Biber je rekao da će ovakav stav verovatno poslati negativan signal vladama Severne Makedonije i Albanije koje mogu da pomisle da ne vredi praviti teške kompromise ako neće biti primljene u evropski blok.

Posebno će to biti teško za Severnu Makedoniju koja je tako teško radila da reši pitanje imena, dodao je on.

Oceni je da ovakav stav šalje i poruku Srbiji i Kosovu koje imaju najveće otvoreno pitanje u regionu i pitaju se zašto bi bilo koja od njih napravila težak sporazum kada EU ne može da im da ništa zauzvrat.

Slično mišljenje ima i analitičar i gostujući profesor na London School of Economics, Džejms Ker-Lindsi (James Ker-Lindsay) koji je danas napisao na Twitteru da će nemačka kancelarka Angela Merkel lobirati o pitanju početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom kod francuskog predsednika Emanuela Makrona, na sutrašnjem samitu Evropske unije.


"Odbacivanje Sjeverne Makedonije i Albanije će imati šire posljedice. Ko na Zapadnom Balkanu će povjerovati u riječi Evropske unije nakon ovoga? Ovo će sigurno spriječiti napore u rješavanju Bosne, Kosova i Srbije," napisao je Ker-Lindsi na Twitteru.

XS
SM
MD
LG