Dostupni linkovi

Šarović: SDS i PDP aktivno pregovaraju o formiranju novog Vijeća ministara


Mirko Šarović
Mirko Šarović

Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) smatraju da se mora izmijeniti Izborni zakon BiH, kako bi taj proces bio objektivan i odraz stvarne volje građana te pozivaju da se odblokira rad parlamenta Bosne i Hercegovine za šta imaju rješenje – rekli su lideri dvije stranke Mirko Šarović i Branislav Borenović, nakon sastanka u Banjoj Luci, prenosi agencija Fena.

Šarović je rekao da pregovaranje o novom Vijeću ministara BiH nije vlasništvo SDA, HDZ i SNSD te smatra da to mogu da rade i ove dvije stranke.

"Vijeće ministara će formirati onaj ko je sposoban da napravi koaliciju od 22 poslanika. Svi smo legitimni za to", rekao je on navodeći da su SDS i PDP već i aktivni u tom procesu.

"Trojka (SDA, HDZ i SNSD) nastoji za izmijeni postojeći tekst ANP kako bi ga sveli na 25 stranica te prilagodili ga SNSD-u i na neki način zavarali javnost da to nije ANP", ustvrdio je Šarović i dodao da bi taj dokument BiH vodio u NATO i vjeruje da će ta namjera izmjene ANP-a doživjeti poraz.

Istovremeno, kaže, SDS će pregovarati sa svim strankama o mogućem formiranju vlasti.

"Imamo plan kako ćemo deblokirati Predstavnički dom i sve opcije su u igri", dodao je Šarović i dodao da ANP treba staviti po strani do 2022. godine.

Dodao je da obje stranke imaju prijedloge na koji način treba da se izmijeni Izborni zakon BiH kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces.

"To je za nas ključno", rakao je Šarović i najavio da će se u narednom periodu usuglasiti stavovi te će pokušati da za to zainteresuju i druge stranke kako bi došlo do izmjene tog zakona.

Na sastanku u Banjoj Luci je razgovarano i o radu RTRS, čiji rad, kako je naveo, mora biti nezavisan što, kako kaže, sada nije i to se mora mijenjati.

Kada je u pitanju posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o deklaraciji SDA, on je naveo da u pripremi materijala za to zasjedanje treba da učestuvuju sve, a ne jedna stranka.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da očekuje da vrlo brzo dođu do prijedloga Izbornog zakona BiH te da je legitimno pravo da i oni traže političke partnere za formiranje vlasti na nivou BiH, budući da SDA, HDZ i SNSD nisu saopćili da li je njihov raniji dogovor još na snazi.

Najavio je da će nastaviti snažno opoziciono djelovati u Narodnoj skupštini, a kako kaže, obaveza je da daju i svoj stav o nivou BiH, jer iza sebe imaju veliko glasačko tijelo, od 250.000 birača.

"Imamo legitimitet da tražimo da se odblokira rad parlamenta BiH i imamo rješenje kako da do toga dođe, ako ništa zbog desetina sporazuma na koje se čeka saglasnost", rekao je Borenović ističući da su u pitanju brojni projekti, za RS u vrijednosti od oko milijardu KM, gdje je jedan od najvećih projekata obilaznica kod Doboja.

Predsjednici ove dvije stranke su najavili da će razgovori o bitnim aktulenim i stranačkim pitanjima biti nastavljeni u kontinutitetu.

XS
SM
MD
LG