Dostupni linkovi

Incident u parlamentu Hong Konga, poslanici opozicije vikali na Lam


Poslanici opozicije okružili šeficu hongkonške Vlade Carrie Lam

Šefica Vlade u Hong Kongu Carrie Lam bila je prinuđena prekinuti svoje godišnje obraćanje nakon incidenta u gradskom parlamentu.

Opozicioni poslanici su od početka sjednice vikali i držali transparente.

Nakon prvog prekida, sjednica je nastavljena da bi bila ponovo prekinuta. Sjednica je potom prekinuta.

Izviždana šefica vlade Hong Konga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Prekidanje sjednice znači da se sporni zakon o izručenju, koji je pokrenuo višemjesečne proteste, nije mogao formalno povući iz parlamentarne procedure, prenosi BBC.

Video govora zatim je postavljen na stranici Parlamenta. U njemu je Lam osudila nasilne napade koje izvode radikalni demonstranti tokom četiri mjeseca protesta, što je rezultiralo sa preko 1100 povrijeđenih osoba i preko 2200 hapšenja.

„Šačica demonstranata je pokrenula napade i sabotaže“, rekla je Lam. „Oni šire haos i strah u Hong Kongu i ozbiljno narušavaju svakodnevni život građana“.

Dodala je da nasilne demonstracije “predstavljaju neviđeni izazov za ekonomiju Hong Konga”, uz povećane trgovinske tenzije između Kine i Sjedinjenih Država.

U Hong Kongu od aprila traju protesti otkako je inicirano usvajanje nacrta zakona o izručivanju.

Zakonodavno vijeće nastavilo je u srijedu zasjedanje, prvi put otkako su demonstranti onemogućili njegov rad.

Sada će povlačenje zakona biti moguće tek kada se Zakonodavno vijeće obnovi.

Prijedlog zakona o izručenju kontitentalnoj Kini suspendovan je u julu - ali ovaj potez nije uspio zaustaviti proteste u gradu.

U srijedu, kada je šefica gradske vlasti trebala započeti svoj govor, poslanici opozicije projicirali su slogan "Pet zahtjeva - ne jedan manje" na zid iza nje.

Otkako su protesti počeli u junu, proširili su se na nekoliko ključnih zahtjeva - uključujući i istraga policije, amnestija za više od 1.500 uhapšenih i opšte biračko pravo.

XS
SM
MD
LG