Dostupni linkovi

U decembru odluka o eventualnom izručenju Kostjerevca u BiH


Zvornik
Zvornik

Sutkinja Saveznog suda u Sent Luisu u američkoj državi Misuri dao je rok od 30 dana odbrani bivšeg pripadnika Armije BiH Adema Kostjerevca da preda odgovor na zahtjev za njegovo izručenje u BiH.

Sutkinja Patrisija Koen dala je Kajli Vilijams, advokatici Kostjerevca, rok od 30 dana da preda dokumenta. Odluka o njegovom eventualnom izručenju u BiH očekuje se u decembru.

Vilijams navodi da će u odbranu iznijeti navode da je oštećena pogriješila u identifikaciji njenog napadača.

Prema pisanju lista "Sent Luis post dispeč", u zahtjevu za izručenje Kostjerevca (58) bivšeg vojnog policajca iz Prve muslimanske brigade Armije BiH navodi se da je on bio naoružan puškom i pištoljem kada je silovao suprugu nekadašnjeg školskog druga u podrumu mlina u selu u kojem je bila zarobljena.

U nizu svjedočenja koje su istražioci uključili u zahtjev za izručenje, Srpkinja, koja je bila u trećem mjesecu trudnoće, rekla je da je uhapšena 17. septembra 1992. godine nakon što su muslimanske snage opkolile njeno selo i da je držana oko dvije sedmice u prostoriji bez prozora i niskog svoda.

Žena je prepoznala Kostjerevca koji joj je bio komšija i da je zbog nekoliko napada na nju ostala bez bebe.

Oslobođena je u sklopu razmjene zarobljenika 5. februara 1993. godine kada je imala samo 36 kilograma.

Tokom razgovora sa agentima Federalnog istražnog biroa (FBI) u njegovoj kući u oblasti Sent Luis 1. jula 2014. godine Kostjerevac je priznao da je bio pripadnik vojne policije i da je vidio zarobljenu ženu, ali je negirao da je silovao.

U dokumentima se navodi da je Kostjerevac u SAD došao prije oko 17 godina sa suprugom. On ima petoro odrasle djece.

Žena je 2005. godine svjedočila i pred sudom u Hagu.

Protiv Kostjerevca je 2015. godine podignuta optužnica. On se nije pojavio pred sudom BiH, navodeći zdravstvene probleme poput posttraumatskog stresa i gubitka sjećanja.

Zahtjev za njegovo izručenje predat je 14. avgusta, ali je bio zapečaćen dok Kostjerevac nije uhapšen 23. avgusta.

U dokumentima se ističe da je Kostjerevac imao srčani udar, da mu je zakazana operacija i da su mu neophodni lijekovi za određene zdravstvene probleme da pati od dijabetisa i visokog krvnog pritiska.

XS
SM
MD
LG