Dostupni linkovi

MMF: Ekonomija Irana ove godine manja za 9,5 posto


Iranski rijali
Iranski rijali

Očekuje se da će se iranska ekonomija ove godine smanjiti za 9,5 posto, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF), u odnosu na 6 posto, kako je navedeno u prognozi od prije nekoliko mjeseci, jer, čini se, američke sankcije imale su veći efekat nego što se očekivalo.

Prognoza MMF-a nije daleko od one Svjetske banke koja je prošle sedmice saopćila da će iranska ekonomija na kraju finansijske godine 2019/20 godine 90 posto manja nego prije samo dvije godine.

Iran, veliki proizvođač nafte, doživio je procvat zarade od nafte nakon što je 2015. godine potpisao nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

Dogovorom je bilo predviđeno da se Iranu ukinu sankcije u zamjenu za ograničavanje nuklearne aktivnosti.

Ali nove sankcije koje su Sjedinjene Države uvele prije godinu dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao tu zemlju iz nuklearnog sporazuma ciljale su skoro sve sektore, ozbiljno naštetivši iranskoj ekonomiji.

Prema MMF-u, pad vrijednosti iranske valute i uvođenje sankcija poremetili su iransku vanjsku trgovinu i doveli do porasta inflacije na 35,7 posto u ovoj godini, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG