Dostupni linkovi

Putin stigao u UAE, razgovori o investicijama


Vladimir Putin sa prijestolonasljednikom Abu Dabija Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom
Vladimir Putin sa prijestolonasljednikom Abu Dabija Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Ujedinjene Arapske Emirate, obilježivši svoju prvu posjetu zaljevskoj državi u više od deset godina.

Putin je 15. oktobra otputovao iz Saudijske Arabije kako bi se susreo sa prijestolonasljednikom Abu Dabija, Muhammedom bin Zayedom Al Nahyanom.

U Rijadu, Putin se sastao sa kraljem i princom Saudijske Arabije, jer Moskva želi da poveća svoje prisustvo na Bliskom istoku.

Putin i kralj Salman potpisali su milijarde dolara vrijedne investicijske ugovore između dvije zemlje, ciljajući sektore vazdušnog prostora, kulture, zdravstva i napredne tehnologije.

Sporazumom je dogovoreno da će "pojačati" saradnju između članica OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte) i 10 ostalih zemalja koje nisu članice, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman.

Rusija nije članica OPEC-a, ali blisko je sarađivala s ovom grupom radi ograničavanja zaliha i podizanja cijena nafte nakon pada 2014. godine, što je negativno uticalo na ekonomije Rusije i Saudijske Arabije.

Putinova prva posjeta naftom bogatoj državi od 2007. godine uslijedila je nakon što Moskva nije ispunila svoj cilj rasta od 3% BDP-a i dalje se suočava sa zapadnim sankcijama.

Posjeta također dolazi u vrijeme pojačanih tenzija u Perzijskom zaljevu, zbog nekoliko napada na saudijske rafinerije nafte prije nekoliko mjeseci.

Sjedinjene Države, Saudijska Arabija i brojne zapadne države optužile su Iran za napade, što Iran negira.

XS
SM
MD
LG