Dostupni linkovi

Žene u crnom za obustavljanje turske ofanzive u Siriji


Žene u crnom protiv turske ofanzive u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Protest Žena u crnom

Pod sloganom „Stop turskoj agresiji na Siriju“, aktivistkinje i aktivisti nevladine organizacije Žene u crnom organizovali su danas protest ispred Ambasade Turske u Beogradu.

Oni su se okupili tačno u podne na uglu Krunske i Ulice kneza Miloša, gde se nalazi tursko diplomatsko predstavništvo. Tokom polučasovnog mirnog protesta, aktivisti su nosili transparente na srpskom, turskom, arapskom i engleskom, sa porukama: „Zaustavite rat“ i „Stop ubijanju kurdskog stanovništva“.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnila Staša Zajović, predstavnica Žena u crnom, današnja akcija predstavlja čin solidarnosti sa organizacijama koje se bore protiv „turske agresije u Siriji, ali i protiv terora sirijskog predsednika (Bašara el) Asada“.

„Mi tražimo da se prekine agresija na severni deo Sirije, posebno na samoupravu u Rožavi i da se prekine sa operacijama etničkog čišćenja širokih razmera. Takođe, tražimo da zapadne države pređu sa tog verbalnog, deklarativnog, na pritiske koji će okončati ovaj teror. Sirija je država u kojoj se prepliću sve moguće vrste geostrateških interesa i žrtva je pre svega civilno stanovništvo“, kaže Zajović.

Ofanziva turskih snaga na severu Sirije počela je 9. oktobra, nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp povukao oko hiljadu američkih vojnika iz te oblasti, što je izazvalo kritike zapadnih država da je Vašington napustio Kurde, koji su američkoj vojsci bili saveznici u borbi protiv militantne organizacije Islamska država.

U međuvremenu, međunarodne nevladine organizacije javljaju da iz dana u dan raste broj žrtava turske ofanzive, kao i da desetine hiljada osoba napuštaju svoje domove.

Staša Zajović napominje da se stradanje civila u Siriji tiče i Srbije, i podseća da su prethodnih godina mediji izveštavali o tome da oružje proizvedeno u fabrici „Zastava“ iz Kragujevca završava na ratištima u toj zemlji.

„Mi smo za apsolutno stopiranje apsolutno svih oblika izvoza oružja, posebno u zaraćena područja. Srbija je poznata da to čini, a to je samo po sebi kriminalan akt“, kaže Zajović.

Podsetimo, maja 2017. godine, mediji u Srbiji su pisali da je deo oružja koje je izvezeno iz Srbije uočeno na snimcima sa ratišta u Siriji.

Milojko Brzaković, generalni direktor kragujevačke fabrike “Zastava oružje” rekao je za RSE da ta fabrija ima informacije da se mitraljez iz njene proizvodnje našao na sirijskom ratištu, ali da to oružje nije bilo upućeno u Siriju već je određena količina legalno izvezena u Saudijsku Arabiju.

XS
SM
MD
LG