Dostupni linkovi

Borisov: Šef fudbalskog saveza da podnese ostavku nakon rasističkog skandala


Navijači tokom utakmice Bugarska - Engleska
Navijači tokom utakmice Bugarska - Engleska

Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je od predsjednika Državne fudbalske unije Borislava Mihajlova da podnese ostavku nakon rasističkog ponašanja bugarskih navijača tokom utakmice protiv Engleske koja je odigrana sinoć u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine.

Meč koji je završen rezultatom 6-0 u korist Engleza, dva puta je zaustavljen zbog rasističkog ponašanja domaćih navijača.

"Pozivam Borislava Mihailova da odmah odstupi sa funkcije bugarskog fudbalskog saveza", napisao je Borisov u postu na Facebooku nakon što su neprijatne slike sa utakmice obišle svijet.

"Neprihvatljivo je da se Bugarska, koja je jedna od najtolerantnijih država na svijetu, i gdje žive ljudi različitih etničkih grupa i religija u miru, povezuje sa rasizmom i ksenofobijom", naveo je bugarski premijer.

Ranije je bugarski ministar sporta Krasen Kralev rekao da će vlada prekinuti odnose s Bugarskim fudbalskim savezom, uključujući finansijske veze.

Savez do sada nije davao komentare.

Britanska vlada u utorak će pisati UEFA-i (Uniji evropskih fudbalskih asocijacija) i tražiti oštrije akciju.

Iz britanske vlade navode da je premijer ove zemlje Boris Johnson vidio snimak i smatra da je "zlokoban i za to nema mjesta ni u fudbalu ni bilo gdje drugo", navodi BBC.

XS
SM
MD
LG