Dostupni linkovi

Demonstracije u Gvineji, četiri osobe ubijene


Barikade sa gumama na glavnom putu u okrugu Sonfonia u Konakryju u Gvineji 14. oktobra 2019. (fotografija sa video zapisa Reuters TV )
Barikade sa gumama na glavnom putu u okrugu Sonfonia u Konakryju u Gvineji 14. oktobra 2019. (fotografija sa video zapisa Reuters TV )

Najmanje 4 osobe su ubijene danas u Konkakriju, prestonici Gvineje, saopštio je Crveni krst ove zemlje, nakon što je policija koristila suzavac i metke da bi rasterala hiljade pristalica opozicije, nevladinih organizacija i sindikata, zbog zahteva predsednika da omogući sebi treći mandat, javlja AP.

Mandat predsednika Alfe Kondea ističe u decembru 2020. godine ali on traži održavanje referenduma da bi mu se omogućilo da konkuriše za treći mandat u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Stanovnici kvarta Vanindara u Konakriju rekli su za AP da su dva mladića ranjena iz vatrenog oružja koje su upotrebili ljudi u uniformama nacionalne žandarmerije.

"Mladići i žandarmi su se tukli. Pucnji koji su ih pogodili ispaljeni su iz kombija ovih žandarma. Oba mladića su pala", rekao je meštanin Usman Sou. On je rekao da je jedan mladić pogođen u stopalo a drugi u leđa.

Povremena paljba se može čuti u drugim kvartovima grada.

Demonstranti su palili gume i dizali barikade na ulicama a policija se rasporedila po glavnom gradu. Većina prodavnica su zatvorene i stanovnici su ostali u svojim kućama. Jedan meštanin je rekao da je policija upotrebila suzavac i da su uhapsili jedan broj demonstranata.

Načelnik generalštaba vojske Gvineje general Namori Ture naredio je vojnicima da ostanu u kasarnama.

Nacionalni front za odbranu ustava, koaliciona grupa koja je sazvala demonstracije, saopštila je da je šest njihovih vođa privedeno tokom vikenda i zatražila je njihovo oslobađanje.

U očekivanju oštre reakcije bezbednosnih snaga, ta grupa je podstakla mlade da protestuju u svojim kvartovima umesto da se svi okupe na jednom mestu. Grupa je takođe pozvala bezbednosne snage, koje imaju istoriju nasilnog suzbijanja demonstracija, da pokažu umerenost.

Konde je izabran u decembru 2010. na petogodišnji mandat u prvoj demokratskoj promeni vasti u zemlji od kada je stekla nezavisnost od Francuske 1958. godine. Ponovo je izabran 2015. godine.

XS
SM
MD
LG