Dostupni linkovi

Crnadak: Na samitu Vijeća EU neće biti govora o BiH


Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH
Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH

Bosna i Hercegovina nije na dnevnom redu samita Vijeća Evropske unije ove sedmice u Briselu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Prema njegovim riječima, razlog je što Bosna i Hercegovina stoji na mjestu kada je riječ o evropskim integracijama. pa ne treba da čudi što o tome neće biti riječi na sastanku Evropskog vijeća.

“Veliki je problem što godinu dana nakon izbora nije formirana vlast i mislim da poruka uoči sutrašnjeg sastanka nije nimalo ohrabrujuća. Mislim da će biti minimum pameti da odvojimo evropski put od dnevne politike. Neka se razgovori o formiranju vlasti nastave, ali oko ovog dijela, koji se odnosi na evropski put, bi trebali biti mnogo ozbiljniji. U tom kontekstu se nadam da će Savjet ministara sutra usvojiti Akcioni plan za provođenje preporuka iz mišljenja Evropske komisije i da bi to bio pozitivan signal prema Evropi”, kazao je Crnadak za Radio Slobodna Evropa.

Vijeće Evropske unije, u zaključcima usvojenim u ponedjeljak, ponovilo je nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi BiH "kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje" i pozvalo je na hitno formiranje vlasti na svim nivoima kako bi se nastavio rad vlada.

“Vijeće podsjeća na to da je za napredak na putu prema EU-u potrebno učinkovito provesti reforme. Osim toga, Vijeće podsjeća na zaključke iz juna 2019., u kojima je primljeno na znanje mišljenje Komisije. Vijeće pozdravlja nastavak operacije Althea, koja je nakon strateških preispitivanja 2017. i 2019. ponovno usmjerena na svoj glavni mandat, pri čemu je kolektivno osposobljavanje ostalo jedna od njezinih zadaća. U tom kontekstu, kao dio ukupne strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU-a da u ovoj fazi nastavi provoditi izvršni mandat operacije Althea u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine da očuvaju sigurno i zaštićeno okružje pod obnovljenim mandatom UN-a”, navodi se u zaključcima.

XS
SM
MD
LG