Dostupni linkovi

Beograd: Protest za oslobađanje uzbunjivača iz ‘Krušika’


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nekoliko desetina ljudi u organizaciji Inicijative žena Srbije okupilo se u nedelju uveče ispred Centralnog zatvora u Beogradu, u znak protesta zbog hapšenja A.O, radnika "Krušika" iz Valjeva, za koga nedeljnik NIN piše da je bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, javlja N1.

"Okupilo nas se malo, ali je ideja da se okupljamo svakog dana u 18 sati, kako bismo izvršili pritisak da se ovaj odgovorni građanin pusti iz zatvora, da se sudi onome kome treba biti suđeno", rekla je okupljenima Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta, ispred Inicijative žena Srbije.

Protest su podržali aktivisti "1 od 5 miliona", opozicioni Savez za Srbiju (SzS), Pokret slobodnih građana, Inicijativa "Ne davimo Beograd".

Građani će se do njegovog puštanja okupljati ispred zgrade Centralnog zatvora u Beogradu svakog dana od 18 sati, najavilo je u nedelju udruženje "1 od 5 miliona" i pozvalo građane da stanu u odbranu A.O.

"Ovakvo političko hapšenje je još jedan dokaz da danas živimo u jednoumlju i diktaturi jednog čoveka. Da bi stali na put korupciji moramo stati u zaštitu uzbunjivača koji su imali hrabrosti da progovore i ukažu na dokaze korupcije, stranačkog mobinga i terorizma", navedeno je u saopštenju udruženja "1 od 5 miliona".

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije zatražili su puštanje iz pritvora IT stručnjaka iz fabrike “Кrušik” A.O..

Udruženja su u odvojenim saopštenjima zatražila da privedeni bude hitno oslobođen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka, s obzirom da javnost o tome nije obaveštena što je suprotno uobičajenoj praksi MUP-a i tužilaštva.

Nedeljnik NIN je objavio da je određen pritvor od 30 dana osobi koja je navodno novinarima dostavila podatke o tome da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem.

NIN je pisao i da im je u Višem sudu u Beogradu potvrđeno da je vanraspravno veće 27. septembra odredilo pritvor od 30 dana osumnjičenom A.O. i on se trenutno nalazi u Okružnom zatvoru u Beogradu.

XS
SM
MD
LG