Dostupni linkovi

Hrvatsko ministarstvo negoduje zbog dodele Nobela Handkeu


Handke drži govor Slobodanu Miloševiću, uoči njegove sahrane u Požarevcu (18. mart 2006.)
Handke drži govor Slobodanu Miloševiću, uoči njegove sahrane u Požarevcu (18. mart 2006.)

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je u subotu čuđenje i nezadovoljstvo dodelom Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.

"Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnog izražaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića'90-ih godina prošlog veka", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je "ta politika dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nestabilnost u ovom delu Evrope".

"Evropsku i svetsku javnost zaprepastila je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevoj sahrani", podseća se u saopštenju.

Zbog Handkea ushićenje u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Hrvatsko ministarstvo navodi da su američki, britanski i međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širom sveta ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je, dodaje se, reč o piscu koji je negirao istorijske istine i podžavao zagovaratelje genocidne politike.

U saopštenju se ocenjuje da je dodelom Nobelove nagrade Handkeu "narušen ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade".

XS
SM
MD
LG