Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Opkoljeno Sarajevo

Neispričane priče iz opkoljenog Sarajeva

Devedeset i druge i sada, kad iz ove perspektive to pogledam, mislim da nismo bili svjesni uopšte šta se i zašto dešava, nismo to shvatali, nismo bili svjesni težine odluka koje donosimo, svoju priču počinje Sarajka Aida Hanić, koja se na samom početku rata u svojoj sedamnaestoj godini života prijavila kao dobrovoljac u tadašnju Teritorijalnu odbranu (TO) Bosne i Hercegovine (BiH).

Hanić u razgovoru za Radio Slobodna Evropa(RSE) kaže da svi maloljetni dobrovoljci imaju sličnu ratnu priču. Pročitajte neke od njih.

Fotografije maloljetnih dobrovoljaca u odbrani Bosne i Hercegovine
Fotografije maloljetnih dobrovoljaca u odbrani Bosne i Hercegovine

Peter Handke, nobelovac koji je branio Miloševića

Austrijanac Peter Handke dobio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, a odložena nagrada za 2018. godinu pripala je poljskoj autorki Olgi Tokarčuk, objavila je u četvrtak Švedska akademija. Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, koji je tokom suđenja za najteže ratne zločine 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala. Handke je govorio i na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sprovodu u Požarevcu.

Kurti za RSE: Šta Srbija ne dopušta Kosovu, neće ni Kosovo Srbiji

„Umesto takse od sto odsto na robu iz Srbije, uvešćemo princip reciprociteta“, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik Samoopredeljenja i kandidat te partije za premijera Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti). On pojašnjava da to znači da ono što Srbija ne dozvoljava kosovskim građanima i proizvođačima u Srbiji, toj državi neće biti dozvoljeno na Kosovu. Po pitanju taksi koje je takođe uvedene BiH, kada i Srbiji, Kurti podvlači da Beograd i Sarajevo ne mogu isto da se tretiraju.​

Kurti: Ne može Kosovo isto da tretira Sarajevo i Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:26 0:00

Amfilohije za RSE: Oni koji vode Crnu Goru su neznalice

Mitropolit Srpske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije saopštio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da namjera vladajuće DPS da u partijski program za predstojeći kongres uvrsti i pitanje obnove autokefalne crnogorske pravoslavne crkve, pokazuje neznanje onih koji kreiraju državnu kao i politiku vladajuće partije o tome šta je crkva i koliko ona postoji na prostoru Crne Gore.​

Amfilohije Radovic
Amfilohije Radovic

Tužilaštvo u Srbiji i dalje prikuplja dokaze protiv 'antivaksera'

Godinu i osam meseci nakon što je grupa lekara i roditelja podnela krivičnu prijavu protiv 43 osobe koje su u Srbiji na društvenim mrežama prenosile neistinite informacije i tvrdnje o štetnosti vakcina i vezi između MMR vakcine protiv malih boginja, rubeola i zauški i autizma, u nadležnom tužilaštvu navode da je taj postupak i dalje u fazi prikupljanja dokaza.

Tužilaštvo u Srbiji i dalje prikuplja dokaze protiv 'antivaksera'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG