Dostupni linkovi

Četrdeset peti protest '1 od 5 miliona': Vrata RTS-a ofarbana u pink boju


Protest u Beogradu: Vrata RTS-a ofarbana u pink boju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Učesnici 45. protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu ponovo su u subotu ofarbali vrata i plato ispred ulaza u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) u roze boju, aludirajući na "sličnost" sa Pink televizijom, a u toj akciji pridružili su im se predstavnici Saveza za Srbiju Marko Bastać, Dragan Đilas i Nebojša Zelenović.

Srđan Marković, jedan od organizatora protesta, koji je bio saslušavan zbog prošlonedeljnog farbanja vrata RTS-a u roze, poručio je generalnom direktoru javnog servisa Draganu Bujoševiću, koji je podneo krivične prijave protiv studenata zbog te akcije, da radi u službi Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

"Bujoševiću, nekada si bio uzor mnogima i poznat po rečenici 'nije srpski ćutati', ali sada si u službi vlasti. Zašto si ofarbao tu svoju prošlost u pink?", upitao je Marković direktora RTS-a i pozvao učesnike protesta da nastave "rekonstrukciju" javnog servisa započetu prošle subote farbanjem vrata u roze.

Jedini govornik na protestu bio je student Moma Kovačević.

"U naprednoj Srbiji mi smo izdajnici i strani plaćenici dok oni pregovaraju na jahti. Goran Vesić rekonstruiše rekonstruisani trg. Da bismo pokazali da je Trg od zlata mi smo deo Trga ofarbala u zlatno. Mi smo deo prošle nedelje dosta vremena proveli u policiji jer smo RTS ofarbali u roze. U srpskoj naprednoj stvarnosti "vaše pravo da znate sve" (slogan RTS-a, prim.aut.) je kažnjivo zakonom. Zato jedino možemo da bojkotujemo njihovu stvarnost i njihove izbore!", rekao je Kovačević.

Sa protesta
Sa protesta

U skladu sa temom protesta, većina učesnika je na sebi imala nešto u roze boji, a ovoga puta su umesto "1 od 5 miliona" istakli veliki transparent sa porukom 'Bojkot'.

Ruta šetnje je promenjena u zadnji čas i išla je od platoa ispred Filozofskog fakulteta, Vasinom, Kolarčevom, Ulicom kralja Milana, pored Predsedništva, pa Takovskom do RTS-a.

Učesnici protesne šetnje izveli su mini performans u blizini sedišta predsednika Srbije u Beogradu. Jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, rekao je da bi u zgradi Predsedništva trebalo da bude predsednik države, ali da umesto njega "tu obitava mračna strana Srbije".

Jedna studentkinja je potom odsvirala na violini temu iz serijala "Ratovi zvezda" i posvetila je "zlikovcu iz te serije - Dartu Vejderu Srbije", koga je uporedila sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Građanski protesti u Srbiji počeli su u novembru 2018. godine pod parolom "Stop krvavim košuljama" zbog toga što je grupa ljudi, koju nadležni još nisu procesuirali, u Kruševcu fizički napala opozicionog političara Borka Stefanovića.

Naziv im je promenjen u "1 od 5 miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića "Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

Generalna poruka sa protesta je zahtev za odlazak aktuelne vladajuće garniture u Srbiji zbog porasta nasilja nad neistomišljenicima.

XS
SM
MD
LG