Dostupni linkovi

Eliud Kipchoge, prvi sportista koji je istrčao maraton za manje od dva sata


Eliud Kipchoge, Beč
Eliud Kipchoge, Beč

Tridesetčetvorogodišnji kenijski atletičar Eliud Kipchoge (Kipčoge) postao je danas prvi sportista koji je istrčao maraton za manje od dva sata, ali se to neće računati kao svjetski rekord.

Olimpijski šampion i svjetski rekorder je maraton u Beču, koji je organizovan pod nazivom "Ineos 1:59 challenge", istrčao za sat, 59 minuta i 40 sekundi, ali taj rezultat neće biti priznat kao svjetski rekord jer trka u Beču nije bila otvorenog tipa.

Kipchoge je tokom trke imao podršku 36 "pejsmejkera" koji su mu pomagali da održi tempo i to je jedan od razloga zbog kojeg Međunarodna atletska federacija (IAAF) neće priznati rekord.

On je trčao iza automobila što takođe nije dozvoljeno pravilima IAAF.

Trčeći prosječnim tempom od 2,50 minuta po kilometru, Kipchoge je već na polovini trke bio 11 sekundi ispred planiranog vremena.

Svjesni da će ispisati historiju, na oko 500 metara pre cilja, Kipchogea su napustili "pejsmejkeri" kako bi sam prošao kroz cilj.

"Ovo pokazuje da ljudsko tijelo ne poznaje granice. Sada sam to ja uradio, očekujem da će više ljudi to učiniti poslije mene", rekao je Kipchoge.

Današnji maraton u Beču bio je njegov drugi pokušaj da 42.195 metara istrči za manje od dva sata. U prethodnom, u Monci 2017, bio je sporiji za 26 sekundi.

Aktuelni svjetski rekord u maratonu, koji je Kipchoge postavio u Berlinu 2018. iznosi 2:01,39.

XS
SM
MD
LG