Dostupni linkovi

Počela izgradnja novog mosta preko Save između Hrvatske i BiH


Svečanosti je, uz visoke zvaničnike te dve države, prisustvovala i evropska komesarka za mobilnost i transport, Violeta Bulc

Kod Gradiške, na bosanskohercegovačkoj obali reke Save, danas je zvanično počela izgradnja mosta koji će povezati Hrvatsku i BiH, prenosi Beta.

Svečanosti je, uz visoke zvaničnike te dve države, prisustvovala i evropska komesarka za mobilnost i transport, Violeta Bulc, prenelka je agencija HINA.

Novi most, o kojem se pregovaralo punih 14 godina, trebao bi da bude izgrađen u roku od 30 meseci. Osiguraće povezivanje postojeće mreže auto-puteva u Hrvatskoj i BiH, te značajno ubrzati saobraćaj na frekventnom međudržavnom graničnom prelazu, na najkraćoj putnoj vezi između Zagreba, Banjaluke i Sarajeva.

Kod Gradiške se prekogranični saobraćaj sada odvija starim mostom i kroz središte grada, što dovodi do ogromnih gužvi. S bosanskohercegovačke strane auto-put je odavno izgrađen sve do obale Save, a prošle godine dovršen je i novi carinski terminal i opremljen granični prelaz, no oni neće biti u upotrebi sve dok se ne izgradi most.

Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković kazao je danas na svečanosti kod Gradiške da izgradnja mosta preko Save omogućava vezu s koridorom E-661, koji povezuje središnju Evropu i Jadran.

Zahvalio je Evropskoj komisiji za pomoć, a evropska komesarka za mobilnost i transport Violeta Bulc kazala da je projekat rezultat ulaganja velikog truda.

"To je evropska perspektiva i mi želimo brz napredak BiH na putu ka Evropi", kazala je Bulc.

Dodala je da je trajni cilj EU poboljšanje povezanosti Zapadnog Balkana i EU. Stoga je BiH do sada odobreno 215 miliona evra bespovratne pomoći za saobraćaj.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler je kazao da je sufinansiranje izgradnje mosta najbolji dokaz spremnosti Unije da pomogne regionu i doprinese povezivanju ljudi.

Podsetio je da je do sada kroz bespovratna sredstva za saobraćajne projekte osigurano 800 miliona evra, a cilj je da taj iznos pređe milijardu evra.

Član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, naveo je da se na početak izgradnje mosta čekalo dugih deset godina kazavši kako je o tome neuspešno pregovarao s Ivom Sanaderom, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem i tek na kraju, kako je rekao, našao je sagovornike u sadašnjoj hrvatskoj vladi.

"Zahvaljujem sadašnjoj vladi Hrvatske na razumevanju, predsedniku (Andreju) Plenkoviću i ministru (Olegu Butkoviću) kao i predstavnicima EU", kazao je Dodik.

Dodao je da je najvažnije da će most ipak biti izgrađen i to verovatno pre roka, a podvukao je da je zainteresovan za približavanje EU, a ne i NATO-u.

Most kod Gradiške će graditi konzorcijum kojeg čine "Integral inženjering" iz Laktaša u BiH i "Đuro Đaković - montaža" iz Slavonskog Broda i "Zagreb - montaža".

Most će biti dugačak 430 metara, sa po dve saobraćajne trake u svakom smeru.

Sam ugovor za izgradnju mosta ima vrednost 23,5 miliona evra i potpisan je u sedištu "Hrvatskih cesta" jula ove godine.

Dve države izgradnju mosta će finansirati u podjednakim odnosima pola-pola.

Ugovorom je predviđena izgradnja potpuno novog međudržavnog mosta i to u sklopu realizacije prve faze planiranog brzog puta Granica Mađarske-Virovitica-Okučani-granica BiH, na deonici Okučani-granica BiH.

Izgradnja mosta kod Gradiške realizuje se na osnovu Sporazuma Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Projekat u prvoj fazi podrazumeva izgradnju mosta kao dela koridora E661, koji povezuje područje srednje Evrope i Jadranskog mora, a proteže se od Balatona u Mađarskoj, do Splita u Hrvatskoj.

Evropska unija sufinansira taj projekt sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava, uz zajam Evropske investicione banke i sredstva koja su osigurale Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Most je deo velike infrastrukturne investicije EU u ukupnom iznosu od 38,4 miliona evra, koja obuhvata i izgradnju graničnog prelaza s Hrvatskom na deonici auto-puta Banjaluka-Gradiška, kao i deonicu tog auto-puta.

Stav EU je da je taj projekt važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Evropska unija pokrenula 2015. godin u skladu sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG