Dostupni linkovi

Gutereš pozdravio dodelu Nobela za mir Abiju Ahmedu


Ettiopski premijer Abi Ahmed

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je danas dodelu Nobelove nagrade za mir etiopskom premijeru Abiju Ahmedu čije delovanje po Guterešu daje nade za stabilnost u celom regionu.

Premijer Etiopije Abij Ahmed dobio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za postizanje pomirenja između njegove zemlje i susedne Eritreje kao i za doprinos međunarodnoj saradnji, saopštio je danas Norveški Nobelov komitet u Oslu.

"Vetrovi nade duvaju sve jače širom Afrike i etiopski premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir jedan je od glavnih razloga za to", napisao je Gutereš u saopštenju.

Gutereš je rekao da je bio počastvovan da svedoči potpisivanju sporazuma između Etiopije i Eritreje prošle godine kojim je okončan jedan od najdužih afričkih sukoba.

"Mirovni sporazum koji je Abij izdejstvovao između njegove zemlje i susedne Eritreje otvorio je nove šanse za bezbednost i stabilnost u regionu, i vođstvo predsednika Ahmeda dalo je snažan primer zemljama Afrike i drugde koje pokušavaju da prevaziđu otpore prošlosti i da na prvo mesto stave interes stanovništva", dodao je Gutereš u saopštenju iz Kopenhagena gde učestvuje na skupu o klimi.

Gutereš je rekao da je mirovni sporazum otvorio nove šanse za dugo nemirnu oblast na Rogu Afrike da uživa u bezbednosti i stabilnosti.Čestitke etiopskom premijeru kao i pozive da mora da nastavi da deluje u potrazi za mirom stigle su i od drugih vođa i organizacija za odbranu ljudskih prava.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg napisao je na Tviteru da je Abij Ahmed pokazao da je "sa strpljenjem, hrabrošću i ubeđenjem mir moguć" i čestitao Abiju na tom priznanju.

Jan Egeland, generalni sekretar Norveškog saveta za izbeglice rekao je da za Abija sada mora da bude "prioritet rešavanje etničkih tenzija u Etiopiji" i da mora "neumorno da radi da donese mir svom narodu".

Egeland rekao je da je bio zadivljen nedavnim ostvarenjima u Etiopiji ali da je takođe bio pogođen kada je sreo milione raseljenih Etiopljana zbog etničkog nasilja koje je usledilo posle ukidanja represivnih mera.

Grupe koje se bore za očuvanje ljudskih prava pozvale su dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir da podrži i radi dalje na dramatičnim reformama koje su dovele do njegove nagrade.

Sekretar Amnesti Internešenala Kumi Naido rekao je u saopštenju da je posao premijera Abija daleko od završenog.

"Ova nagrada treba da ga podstakne i motiviše da se uhvati u koštac sa nerešenim izazovima za ljudska prava koji prete da preokrenu do sada ostvaren napredak. On mora hitno da osigura da se njegova vlada bavi tekućim etničkim tenzijama koje prete nestabilnošču i daljim kršenjima ljudskih prava," rekao je Naido.

Kancelarije etiopskog premijera slavi zbog njegovog dobijanja Nobelove nagrade za mir, u objavljenoj tviter poruci posle proglašenja pobednika piše "ponosni smo kao nacija" i pozivaju se "svi Etiopljani i prijatelji Etiopije da nastave da stoje na strani mira".

XS
SM
MD
LG