Dostupni linkovi

Bihać: Potpisan Protokol o postupanju u slučaju nepohađanja nastave u USK


Potpisivanje protokola, Bihać
Potpisivanje protokola, Bihać

U Bihaću je danas potpisan Protokol o postupanju u slučaju napuštanja i nepohađanja nastave u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Unsko-sanski kanton tako je prvi u Bosni i Hercegovini dobio dokument koji jasno identificira institucije, njihove nadležnosti i postupanje u situacijama kada postoji sumnja ili saznanje da je dijete u riziku od napuštanja obrazovanja.

Protokol su potpisali predstavnici Ministarstava obrazovanja, unutrašnjih poslova i zdravstva USK, predstavnici svih osam općina/gradova ovog kantona, te nevladine organizacije "Žene sa Une" i "LAN" iz Bihaća.

"Protokol i referalni mehanizam će omogućiti da kreiramo smjernice koje će biti praktične i omogućiti da se svako dijete uključili u odgojno-obrazovni proces", istakla je Aida Behrem direktorica nevladine organizacije "Žene sa Une".

Protokol predstavlja osnove i za usaglašeno zajedničko djelovanje svih potpisnica u cilju kontinuiranog rada na rješavanju ovog u BiH itekako prisutnog problema, a posebno je značajan za obrazovne ustanove koje sada konačno znaju kada, kome i na koji način se obratiti ukoliko u svojoj ustanovi imaju dijete koje je u riziku da napusti obrazovanje.

"Nama iz obrazovnog sistema bilo je neophodno da znamo u kojem momentu koga možemo da kontaktiramo i na koji način, nakon što iskoristimo vlastite referalne mehanizme (pozivi roditeljima, individualni razgovori stručnog osoblja i sl). Sada ukoliko imamo situaciju da dijete ne dolazi u školu, a roditelj se ne odazove našem pozivu (kao nepoznata adresa) mi kontaktiramo Ministarstvo unutrašnjih poslova gdje dobijamo potrebne informacije", kaže Belmana Trivunić, direktorica Osnovne škole "Harmani 1" u Bihaću.

"Ukoliko se utvrdi da je dijete i dalje na području grada, a roditelji i dalje ignoriše naš poziv, uključujemo Centar za socijalni rad. Tako se više neće dešavati da dijete ne ide u školu zato što to ne želi roditelj ili ima neki drugi problem koji možemo svi mi zajedno da riješimo", dodaje Trivunić.

Protokol o postupanju u slučaju napuštanja i nepohađanja nastave rezultat je višegodišnjih aktivnosti i i sprovedenog istraživanja u okviru projekta "Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u BiH", kojeg finansira Evropska unija a provode Save the Children i nevladine organizacije "Vermont" iz Brčkog i "Žene sa Une" iz Bihaća.

XS
SM
MD
LG